Прва књига објављена у оквиру едиције је збирка пјесама “Смрт своју преболео” прерано настрадалог бањалучког пјесника Ристе Кременовића. Ристо Кременовић живио је само 21 годину. Као дио некадашње бањалучке и југословенске књижевне сцене и, по ријечима стручњака, један од најталентованијих пјесника из такозваног крајишког пјесничког круга, за живота је објавио 51 пјесму. У књизи “Смрт своју преболео” породица Кременовић је након више од пет деценија и тачно 63 године од објављивања прве Ристине пјесме “Јабучица”, одлучила да књижевној јавности понуди и друге пјесме које су сачуване у ауторовој ђачкој свесци. У збирци су заступљене дјечје пјесме и оне за одрасле, поређане хронолошки. Ристо Кременовић је пјесник завичајног плаветнила и животне радости, коме, покаткад, ни мотив коначног одласка није био стран.
Младалачки пут Ристе Кременовића прекинут је загонетном смрћу у Загребу, гдје ће слично страдати коју годину касније и велики Бранко Миљковић. Остаје отворено питање откуд толико пјесничко и животно искуство некоме ко је тек закорачио у предворје животних спознаја и какве ли би тек пјесме писао са двадесет пет, тридесет, четрдесет година.
За кориснике Специјалне библиотеке по први пут приређена су прилагођена издања збирке “Смрт своју преболео” у звучном облику и на брајевом писму. Пјесме у звучном издању прочитао је књижевник Горан Дакић, а пропратне текстове, резецензије уредника Ранка Павловића, те Николе Томовића и Ранка Прерадовића – Јелена Радаковић, која је и тонски обрадила књигу. Брајево издање за штампу је припремио и прилагодио Јовица Радановић. Оба издања у потпуности се ослањају на штампано издање.

Брајево издање подијељено је у два тома и има 332 стране. Звучно издање траје три сата и 40 минута.