Prva knjiga objavljena u okviru edicije je zbirka pjesama “Smrt svoju preboleo” prerano nastradalog banjalučkog pjesnika Riste Kremenovića. Risto Kremenović živio je samo 21 godinu. Kao dio nekadašnje banjalučke i jugoslovenske književne scene i, po riječima stručnjaka, jedan od najtalentovanijih pjesnika iz takozvanog krajiškog pjesničkog kruga, za života je objavio 51 pjesmu. U knjizi “Smrt svoju preboleo” porodica Kremenović je nakon više od pet decenija i tačno 63 godine od objavljivanja prve Ristine pjesme “Jabučica”, odlučila da književnoj javnosti ponudi i druge pjesme koje su sačuvane u autorovoj đačkoj svesci. U zbirci su zastupljene dječje pjesme i one za odrasle, poređane hronološki. Risto Kremenović je pjesnik zavičajnog plavetnila i životne radosti, kome, pokatkad, ni motiv konačnog odlaska nije bio stran.
Mladalački put Riste Kremenovića prekinut je zagonetnom smrću u Zagrebu, gdje će slično stradati koju godinu kasnije i veliki Branko Miljković. Ostaje otvoreno pitanje otkud toliko pjesničko i životno iskustvo nekome ko je tek zakoračio u predvorje životnih spoznaja i kakve li bi tek pjesme pisao sa dvadeset pet, trideset, četrdeset godina.
Za korisnike Specijalne biblioteke po prvi put priređena su prilagođena izdanja zbirke “Smrt svoju preboleo” u zvučnom obliku i na brajevom pismu. Pjesme u zvučnom izdanju pročitao je književnik Goran Dakić, a propratne tekstove, rezecenzije urednika Ranka Pavlovića, te Nikole Tomovića i Ranka Preradovića – Jelena Radaković, koja je i tonski obradila knjigu. Brajevo izdanje za štampu je pripremio i prilagodio Jovica Radanović. Oba izdanja u potpunosti se oslanjaju na štampano izdanje.

Brajevo izdanje podijeljeno je u dva toma i ima 332 strane. Zvučno izdanje traje tri sata i 40 minuta.