Ове године обиљежава се 400 година година од смрти великана енглеске и свјетске књижевности Вилијама Шекспира, преминулог 23. априла 1616. године. Тим поводом у његовој родној Енглеској и цијелом свијету, па тако и код нас, одржане су пригодне манифестације у виду представа, изложби, филмова…
Наша установа придружује се овом великом јубилеју снимањем звучне књиге “Шекспир – свет као позорница” аутора Била Брајсона.

Вилијам Шекспир, најславнији пjесник који је икад писао на енглеском језику, оставио је за собом готово милион ријечи текста, али је његова биографија дуго личила на шикару невјероватних претпоставки заснованих на ријетким чињеницама. Тако Конгресна библиотека у Вашингтону садржи око 7.000 дјела о Шекспиру, у каталогу Британске библиотеке под одредницом „Шекспир“ добија се 13.855 могућности, а сваке године објави се око 400 озбиљних научних радова о овом књижевном генију.

Чврстом руком и са себи својственом духовитошћу, Бил Брајсон се пробија кроз живописну џунглу невјероватних претпоставки исплетених око ријетких чињеница откривајући Шекспиров људски лик као и епоху у којој је стварао.

Књигу, која ће заинтересовати почетнике подједнако као и учене шекспирологе, прочитала је и тонски обрадила Драгана Божић. Књига траје 6 сати и 32 минуте.