Гај Монтаг је ватрогасац. У његовом свијету доминира телевизијски програм, литература је „врста на ивици изумирања”, а ватрогасци чешће распирују ватре него што их гасе. Његов посао је да уништава најилегалнију робу – штампане књиге, а заједно с њима и куће у којима су скриване.

Монтаг је задовољан својим послом и никада се није запитао о посљедицама тога што ради. Сваког дана враћа се кући свом једноличном животу са испразном супругом која дане проводи у друштву своје телевизијске „породице”. Све док не упозна младу Кларис која ће му причати о прошлим временима када људи нису живјели у страху и када су смјели да имају своје идеје умјесто оних које проповиједа телевизија. Монтаг ће почети да преиспитује себе и свијет у којем живи.

Класик 20. вијека, застрашујућ у својим импликацијама, доноси Бредберијеву визију помахниталог свијета који умногоме подсјећа на наш.

Роман послије којег ћете се добро замислити прочитала је Жана Вукосављевић. Роман траје 5 сати и 48 минута, а тонски га је обрадила Драгана Божић.