Gaj Montag je vatrogasac. U njegovom svijetu dominira televizijski program, literatura je „vrsta na ivici izumiranja”, a vatrogasci češće raspiruju vatre nego što ih gase. Njegov posao je da uništava najilegalniju robu – štampane knjige, a zajedno s njima i kuće u kojima su skrivane.

Montag je zadovoljan svojim poslom i nikada se nije zapitao o posljedicama toga što radi. Svakog dana vraća se kući svom jednoličnom životu sa ispraznom suprugom koja dane provodi u društvu svoje televizijske „porodice”. Sve dok ne upozna mladu Klaris koja će mu pričati o prošlim vremenima kada ljudi nisu živjeli u strahu i kada su smjeli da imaju svoje ideje umjesto onih koje propovijeda televizija. Montag će početi da preispituje sebe i svijet u kojem živi.

Klasik 20. vijeka, zastrašujuć u svojim implikacijama, donosi Bredberijevu viziju pomahnitalog svijeta koji umnogome podsjeća na naš.

Roman poslije kojeg ćete se dobro zamisliti pročitala je Žana Vukosavljević. Roman traje 5 sati i 48 minuta, a tonski ga je obradila Dragana Božić.