Zbirka pjesama „Moj otac umire u poeziji“ novi je naslov u ediciji „Jedan pisac, jedna knjiga“ koji je, kako i pravila nalažu pročitala autorka djela Milanka Blagojević.

Ovu banjalučku spisateljicu sa šamačkom adresom naša čitalačka publika je već imala priliku da upozna kroz knjigu „Mandarinske patke“ koja je snimljena u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo.

Kao i kod „Mandarinskih pataka“ i njene zbirke „Nervus vagus i druge priče“, Milanka ostaje doslijedna kratkoj književnoj formi. Ali ovaj put se ne izražava kroz kratke priče, nego kroz stihove i strofe koji su uokvireni u pomenutu knjigu pjesama.

„Moj otac umire u poeziji“ intimna je ispovijest autorke prikazana kroz tri etape života – djetinjstvo, odrastanje i umiranje. Na ovaj način, pjesnikinja se oprašta od oca, prikazujući s jedne strane težinu gubitka, a s druge sjećanja, radosti svakodnevice i sve ono što joj pomaže da prihvati smrt drage osobe i nastavi dalje.

Audio knjiga je podijeljena u tri ciklusa pjesama – Moj otac umire u poeziji, Jednom i Lakše se diše, odnosno u 37 fajlova u ukupnom trajanju od 34 minute.

Knjigu je tonski obradila Jelena Radaković.