U novom, julskom broju našeg i vašeg časopisa na Brajevom pismu očekuje vas pregršt zanimljivih tema.

Zbog ograničenog rada tokom proljeća usljed epidemiološke situacije, tek sad smo u prilici da vam predstavimo pobjednike prošlogodišnjeg, XII književnog konkursa Biblioteke. Pročitajte pobjedničke radove i obrazloženje žirija. U narednom broju časopisa očekujte poziv na novi konkurs.

Predstavljamo vam novu knjigu na Brajevom pismu,  zbirku priča Alekse Mikića „Sunčana obala“, kultno dječije djelo školske lektire.

Tu je i esej o koroni i epidemijama kroz istoriju mladog izraelskog istoričara Juvala Noe Hararija, pisca bestselera „Sapijens: kratka istorija čovječanstva“ i „Homo deus: Kratka istorija sutrašnjice“.

Na ovu temu nadovezuje se i zanimljiva storija o mađarskom ljekaru Zemelvajsu koji je otkrio značaj higijene ruku i izazvao revoluciju u dotadašnjoj praksi operacija.

Predstavljamo vam lik i djelo Rebeke Vest, engleske spisateljice, autorke kultnog djela „Crno jagnje, sivi soko“, jednog od najboljih i najpoznatijih putopisa po Balkanu, napisanih u osvit Drugog svjetskog rata. Saznajte više o nama, našem karakteru, istoriji, kulturi kroz prizmu dobronamjerne Engleskinje.

Tu je i priča o „lijevom stopalu“ irskog pisca i slikara Kristija Brauna, koji je uprkos cerebralnoj paralizi „ostavio trag“ u umjetnosti i poslužio kao inspiracija brojnim ljudima. Na osnovu njegove biografije snimljen je čuveni i Oskarom nagrađivani film  „Moje lijevo stopalo“.

U rubrici Život i zdravlje bavimo se pitanjima imuniteta. Naučite šta je to autofagija, koja je dobrobit kupanja u hladnoj vodi i kako da najbrže i najlakše provjerite svoje srce.

Ovo je samo kratak pregled sadržaja 9. broja „Riječi u prstima“ kojim smo željeli da zainteresujemo čitaoce, koji već od  danas mogu da očekuju časopis pred vratima. Nadamo se da ćete uživati i pronaći nešto za sebe.

Do novog broja i novih zanimljivih tema, srdačan pozdrav od vjerne redakcije!