U prepunoj konferencijskoj sali JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske u petak, 27.11.2015 u 12 časova održana je promocija govornog pikada.
Riječ je o klasičnom pikadu, podržanom govornim programom i zvučnim signalima koji označavaju kada se baca strelica ili kada se promaši meta. Uređaj za govorni pikado djelo je slovenačke firme Dragon Games.
Poslije pozdravnih riječi organizatora i domaćina Božidara Dirnića, predsjednika Opštinske organizacije slijepih Srbac i Želimira Radinovića, direktora Specijalne biblioteke, prisutnima se obratio direktor firme Dragon Games Miroslav Stipančić.
Uređaj Talking Dart ima metalno kućište, zaštitu od pleksiglasa, težak je 90 kg i ima doživotnu garanciju. Sve što igrači treba da znaju: igra, opcije, pravila, bodovanje – aparat im kaže sam. Sistem govornog vodiča omogućava potpuno samostalno upravljanje aparatom. Svi aspekti igre su pokriveni ljudskim glasom koji je snimljen u studiju. Mete su uz to specijalno osvijetljene te tako prilagođene slabovividim licima. Uređaj se neprestano dorađuje.
Postoji i kućno izdanje (home edition) govornog pikada, manjih dimenzija ali istih karakteristika.
O prednostima govornog pikada govorili su potom Franjo Matanović i Davor Cindrić iz Hrvatskog športskog saveza slijepih. Naime u Hrvatskoj je govorni pikado početkom ove godine zvanično proglašen sportom od strane Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Dotad se smatrao rekreacijom.
U BiH govorni pikado razvijen je u Federaciji, a prvak održanog federalnog prvenstva je ekipa Saveza slijepih Unsko-sanskog kantona. Njigov predsjednik Jasmir Alibabić takođe je uzeo riječ. Iskoristio je i priliku i najavio za sljedeću godinu međunarodni turnir regionalnih ekipa, na koji je pozvao i buduće timove iz Republike Srpske.
Publika, koju su uglavnom činila slijepa i slabovida lica iz Republike Srpske, njihovi predstavnici i organizacije, pokazala je veliki interes za ovaj sport i uređaj koji ga omogućava. Interesovali su se za njegovu nabavku, cijenu, ali i za pravila sporta.
U veseloj atmosferi potom je uslijedila demonstracija. Prisutni su se podijelili u grupe i isprobali kako je igrati.