У препуној конференцијској сали ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске у петак, 27.11.2015 у 12 часова одржана је промоција говорног пикада.
Ријеч је о класичном пикаду, подржаном говорним програмом и звучним сигналима који означавају када се баца стрелица или када се промаши мета. Уређај за говорни пикадо дјело је словеначке фирме Dragon Games.
Послије поздравних ријечи организатора и домаћина Божидара Дирнића, предсједника Општинске организације слијепих Србац и Желимира Радиновића, директора Специјалне библиотеке, присутнима се обратио директор фирме Dragon Games Мирослав Стипанчић.
Уређај Talking Dart има метално кућиште, заштиту од плексигласа, тежак је 90 кг и има доживотну гаранцију. Све што играчи треба да знају: игра, опције, правила, бодовање – апарат им каже сам. Систем говорног водича омогућава потпуно самостално управљање апаратом. Сви аспекти игре су покривени људским гласом који је снимљен у студију. Мете су уз то специјално освијетљене те тако прилагођене слабовивидим лицима. Уређај се непрестано дорађује.
Постоји и кућно издање (home edition) говорног пикада, мањих димензија али истих карактеристика.
О предностима говорног пикада говорили су потом Фрањо Матановић и Давор Циндрић из Хрватског шпортског савеза слијепих. Наиме у Хрватској је говорни пикадо почетком ове године званично проглашен спортом од стране Хрватског параолимпијског одбора. Дотад се сматрао рекреацијом.
У БиХ говорни пикадо развијен је у Федерацији, а првак одржаног федералног првенства је екипа Савеза слијепих Унско-санског кантона. Њигов предсједник Јасмир Алибабић такође је узео ријеч. Искористио је и прилику и најавио за сљедећу годину међународни турнир регионалних екипа, на који је позвао и будуће тимове из Републике Српске.
Публика, коју су углавном чинила слијепа и слабовида лица из Републике Српске, њихови представници и организације, показала је велики интерес за овај спорт и уређај који га омогућава. Интересовали су се за његову набавку, цијену, али и за правила спорта.
У веселој атмосфери потом је услиједила демонстрација. Присутни су се подијелили у групе и испробали како је играти.