U konferencijskoj sali Specijalne biblioteke, juče je održana promocija novog dvobroja časopisa Homer, u okviru koje su predstavljena i dva nova naslova iz edicije Jedan pisac – jedna knjiga.

Ni visoke temperature desetog julskog dana nisu spriječile korisnike i prijatelje Biblioteke da dođu na zakazanu promociju i uživaju u pričama i recitacijama mladih stvaralaca, ali i da saznaju nešto više o novom broju zvučnog časopisa za kulturu, umjetnost i nauku  – Homer.

Nakon uvodnog dijela, u kojem je urednica časopisa Jelena Radaković upoznala prisutne sa sadržajem novog broja 18 / 19 te se javno zahvalila svim starim i novim saradnicima, prisutni su imali priliku da čuju dva mlada autora Sašu Baštinca i Mileta Lisicu.

Naime, u novom broju časopisa, poseban akcenat je stavljen na ediciju Jedan pisac, jedna knjiga u okviru koje su i snimljeni naslovi pomenutih autora.

Saša Baštinac, zavičajni pisac iz Laktaša, u tonskom studiju biblioteke, pročitao je svoj roman „Neuravnoteženi“, a Mile Lisica, pjesnik koji živi i radi u Banjaluci, „Izabrane pesme“.

Prema riječima bibliotekarke Dragane Božić, koja je tonski obradila Baštinčevu knjigu, riječ je o nevelikom romanu koji traje nepuna 4 sata, a koji prije svega osvaja svojom brutalnom iskrenošću, humorom, ali i mladalačkim entuzijazmom. Ovaj roman, koji je svojevrsno autobiografsko djelo, nastao je nakon piščevog boravka u Danskoj i prati mladog Darija koji pokušava da se ostvari u novoj sredini. Baštinac je pročitao odlomak iz romana i odgovorio na pitanja publike. Konstatovao je da, iako je Danska predstavljena kao obećana zemlja, glavni junaci romana nikako nisu srećni, jer novac ne može sve da kupi.

Nakon Sašinog izlaganja, Mile Lisica je pročitao nekoliko pjesama iz njegove zbirke „Kad te budu vrištale ruke“ koja je izašla 2016. godine, a uslovno rečeno je tematski nastavak prve zbirke „Dva metra tišine“. Naime, Mile pjeva o ljubavi, mladalačkom slomljenom srcu, ali bez patetike i suvišnih metafora. Neprebol kao stanje, ali i osnovni motiv ponavlja se u obje zbirke i daje im jednakost. „Daljine“, „Oči, ruke, glas“, „Ruke za ćutanje“ su samo neke od pjesama koje je Lisica odrecitovao, a koje su se u okviru „Izabranih pesama“ našle i kao poklon knjiga u časopisu Homer.

Na kraju promocije i nakon mnogobrojnih pitanja, dosjetki i sugestija publike, mladi autori su pobrali zasluženi aplauz i zajedno sa organizatorima književne večeri pozvali sve prisutne da prate rad Biblioteke i poslušaju časpopis Homer.