У конференцијској сали Специјалне библиотеке, јуче је одржана промоција новог двоброја часописа Хомер, у оквиру које су представљена и два нова наслова из едиције Један писац – једна књига.

Ни високе температуре десетог јулског дана нису спријечиле кориснике и пријатеље Библиотеке да дођу на заказану промоцију и уживају у причама и рецитацијама младих стваралаца, али и да сазнају нешто више о новом броју звучног часописа за културу, умјетност и науку  – Хомер.

Након уводног дијела, у којем је уредница часописа Јелена Радаковић упознала присутне са садржајем новог броја 18 / 19 те се јавно захвалила свим старим и новим сарадницима, присутни су имали прилику да чују два млада аутора Сашу Баштинца и Милета Лисицу.

Наиме, у новом броју часописа, посебан акценат је стављен на едицију Један писац, једна књига у оквиру које су и снимљени наслови поменутих аутора.

Саша Баштинац, завичајни писац из Лакташа, у тонском студију библиотеке, прочитао је свој роман „Неуравнотежени“, а Миле Лисица, пјесник који живи и ради у Бањалуци, „Изабране песме“.

Према ријечима библиотекарке Драгане Божић, која је тонски обрадила Баштинчеву књигу, ријеч је о невеликом роману који траје непуна 4 сата, а који прије свега осваја својом бруталном искреношћу, хумором, али и младалачким ентузијазмом. Овај роман, који је својеврсно аутобиографско дјело, настао је након пишчевог боравка у Данској и прати младог Дарија који покушава да се оствари у новој средини. Баштинац је прочитао одломак из романа и одговорио на питања публике. Констатовао је да, иако је Данска представљена као обећана земља, главни јунаци романа никако нису срећни, јер новац не може све да купи.

Након Сашиног излагања, Миле Лисица је прочитао неколико пјесама из његове збирке „Кад те буду вриштале руке“ која је изашла 2016. године, а условно речено је тематски наставак прве збирке „Два метра тишине“. Наиме, Миле пјева о љубави, младалачком сломљеном срцу, али без патетике и сувишних метафора. Непребол као стање, али и основни мотив понавља се у обје збирке и даје им једнакост. „Даљине“, „Очи, руке, глас“, „Руке за ћутање“ су само неке од пјесама које је Лисица одрецитовао, а које су се у оквиру „Изабраних песама“ нашле и као поклон књига у часопису Хомер.

На крају промоције и након многобројних питања, досјетки и сугестија публике, млади аутори су побрали заслужени аплауз и заједно са организаторима књижевне вечери позвали све присутне да прате рад Библиотеке и послушају часпопис Хомер.