У Културном центру Градишка 23. фебруара 2016. одржана је свечаност „Ћопићеве збиље и тајанства свјетла и таме“ поводом десет година постојања ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске.

Програм се састојао из четири дијела и базиран је на животу и дјелу Бранка Ћопића.

Отворио га је добитник друге награде на књижевном конкурсу Специјалне библиотеке Божидар Дринић извевши награђену пјесму „Прича о врлом писцу“, прожету мотивима из опуса Бранка Ћопића, будући да је тема конкурса била “Златна бајка о људима”, синтагма Бранка Ћопића из чувеног писма Зији Диздаревићу.

Књижевница Борка Тадић је извела монодраму “У знаку бијелог штапа”, објављену у збирци “Збиље и тајанства”. Борка Тадић је на шаљив начин причала о проблемима са којима се свакодневно среће и својим примјером истакла колико је битно задржати здрав и позитиван поглед на живот. Треба тежити друштву у којем помажемо једни другима јер, Боркиним ријечима, „сљепоћа није прелазна, помозите слијепој особи, ви ћете и даље видјети, али за тренутак ћете обасјати мрак.“

Интермецо између наступа попунила је изворна група Градске организације слијепих Бањалука изведбама крајишких пјесама те пјесме “Мала моја из Босанке Крупе” Бранка Ћопића.

Услиједила је монодрама “Страјило Грмечлиј”, ауторски пројекат Срећка Марчете, писца, глумца и извршног директора театра „Сцена“ Нови Град.

По завршетку умјетничког дијела програма публици се обратио директор Специјалне библиотеке Желимир Радиновић подсјетивши да значај Специјалне библиотеке за слијепе и слабовиде људе, као и постигнућа у деценији свог постојања.

Свечаност у Градишци испратио је велики број медија.
Послије Бијељине, Градишка је други од планираних десет градова Републике Српске у којима су о поводом јубилеја Библиотеке планиране свечане академије и промовисање стваралаштва слијепих и слабовидих лица.

Специјална библиотека потписала је споразум са Културним центром Градишка о међусобној пословно-техничкој сарадњи.