U Kulturnom centru Gradiška 23. februara 2016. održana je svečanost „Ćopićeve zbilje i tajanstva svjetla i tame“ povodom deset godina postojanja JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske.

Program se sastojao iz četiri dijela i baziran je na životu i djelu Branka Ćopića.

Otvorio ga je dobitnik druge nagrade na književnom konkursu Specijalne biblioteke Božidar Drinić izvevši nagrađenu pjesmu „Priča o vrlom piscu“, prožetu motivima iz opusa Branka Ćopića, budući da je tema konkursa bila “Zlatna bajka o ljudima”, sintagma Branka Ćopića iz čuvenog pisma Ziji Dizdareviću.

Književnica Borka Tadić je izvela monodramu “U znaku bijelog štapa”, objavljenu u zbirci “Zbilje i tajanstva”. Borka Tadić je na šaljiv način pričala o problemima sa kojima se svakodnevno sreće i svojim primjerom istakla koliko je bitno zadržati zdrav i pozitivan pogled na život. Treba težiti društvu u kojem pomažemo jedni drugima jer, Borkinim riječima, „sljepoća nije prelazna, pomozite slijepoj osobi, vi ćete i dalje vidjeti, ali za trenutak ćete obasjati mrak.“

Intermeco između nastupa popunila je izvorna grupa Gradske organizacije slijepih Banjaluka izvedbama krajiških pjesama te pjesme “Mala moja iz Bosanke Krupe” Branka Ćopića.

Uslijedila je monodrama “Strajilo Grmečlij”, autorski projekat Srećka Marčete, pisca, glumca i izvršnog direktora teatra „Scena“ Novi Grad.

Po završetku umjetničkog dijela programa publici se obratio direktor Specijalne biblioteke Želimir Radinović podsjetivši da značaj Specijalne biblioteke za slijepe i slabovide ljude, kao i postignuća u deceniji svog postojanja.

Svečanost u Gradišci ispratio je veliki broj medija.
Poslije Bijeljine, Gradiška je drugi od planiranih deset gradova Republike Srpske u kojima su o povodom jubileja Biblioteke planirane svečane akademije i promovisanje stvaralaštva slijepih i slabovidih lica.

Specijalna biblioteka potpisala je sporazum sa Kulturnim centrom Gradiška o međusobnoj poslovno-tehničkoj saradnji.