И ове године, ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске подржала је „Ухвати филм“ међународни  фестивал, који већ девет година заредом промовише права особа са инвалидитетом, али указује на њихове проблеме, тежње и жеље на специфичан нaчин – путем краткометражног  филма.

Фестивал је, 9. октобра отворила министрица просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, која је навела да 24 филма из 12 земаља који ће бити приказани знатно доприносе богатству умјетничког стваралаштва, али и подстичу млађе генерације да буду креативне.

На позив директорице фестивала Душице Липовац, свечаном отварању у Синестару (ТЦ Делта) присуствовао је и директор Специјалне библиотеке Желимир Радиновић, који је већ сљедећи дан учествовао и на панел-дикусији о разбијању предрасда кроз умјетност.

Ова панел-дискусија заједно са изложбом слика, пратећи је дио фестивала “Ухвати филм“ и једна од активности која баш као и сами филмови, руши предрасуде и потврђује равноправност у културном стваралаштву.