I ove godine, JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske podržala je „Uhvati film“ međunarodni  festival, koji već devet godina zaredom promoviše prava osoba sa invaliditetom, ali ukazuje na njihove probleme, težnje i želje na specifičan način – putem kratkometražnog  filma.

Festival je, 9. oktobra otvorila ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, koja je navela da 24 filma iz 12 zemalja koji će biti prikazani znatno doprinose bogatstvu umjetničkog stvaralaštva, ali i podstiču mlađe generacije da budu kreativne.

Na poziv direktorice festivala Dušice Lipovac, svečanom otvaranju u Sinestaru (TC Delta) prisustvovao je i direktor Specijalne biblioteke Želimir Radinović, koji je već sljedeći dan učestvovao i na panel-dikusiji o razbijanju predrasda kroz umjetnost.

Ova panel-diskusija zajedno sa izložbom slika, prateći je dio festivala “Uhvati film“ i jedna od aktivnosti koja baš kao i sami filmovi, ruši predrasude i potvrđuje ravnopravnost u kulturnom stvaralaštvu.