У Народној библиотеци Србије у понедјељак 24. маја одржано је јубиларно 25. Ђурђевданско пјесничко посело „Јеврејској у походе“, на којем су учествовали пјесници, прозни писци, драмски и музички умјетници са оштећеним видом, али и они без инвалидитета из Србије, Републике Српске и Црне Горе.

Циљ манифестације, коју је организовала Градска организација слепих Београда, јесте промовисање и афирмисање поетског стваралаштва особа са потпуним или дјелимичним губитком вида, као и сарадња са умјетницима без инвалидитета.

На манифестацији су из Републике Српске учествовали директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске Желимир Радиновић, пјесникиња Борка Тадић, млади глумци из позоришта ДИС из Бањалуке Јелена Марковић, Стефан Максић, Иван Петрушински и Бојана Штрбац, као и мултиинструменталиста из Градишке Јово Јерковић.

Долазак и учешће умјетника из Српске подржало је Представништво Републике Српске у Србији.

„Ово књижевно поетско дружење се одржава у Народној библиотеци Србије, која представља храм културе Србије, и толико је и значај нашег доласка већи и желимо да бацимо свјетло на стваралаштво људи са инвалидитетом како бисмо указали да су и они интегрални дио друштва и управо његово богатство“, рекао је Радиновић.

Он је нагласио значај сарадње Републике Српске и Србије и у тој области.

„Намјера нам је да, користећи споразуме који су потписани, првенствено Споразум о јединственом српском културном простору и специјалним паралелним везама, представимо културу Републике Српске у Србији кроз стваралаштво наших људи и планирамо да у наредном периоду у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији организујемо посјете наших умјетника и донације књига за слабовиде за библиотеке у Србији“, истакао је Радиновић.

(Текст СРНА)