Примијењени театар кроз перформанс, изложбу, представу и разговор само је дио програма СолидАрт фестивала који се одржао у Бањалуци у просторијама Специјалне библиотеке 29. јула ове године.

Овај фестивал чији је основни мото – солидарност и разумијевање кроз умјетност заговара потребе и права рањивих  и маргинализованих група у које свакако спадају и особе са инвалидитетом.

СолидАрт фестивал удружио је заједно три позоришта из три града Босне и Херцеговине  – Бугојна, Мостара и Бањалуке.

Бањалучки домаћини овог значајног културног догађаја били су ДИС театар младих и ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске.

Фестивал је отворен у 13 часова саопштењем за медије, након чега је услиједила изложба стрипова, документарни филм „Различити али савршени“ (удружење „Лептир“ Бугојно), представе „3 x 21 или Северинов сан“(ДП Еко Арт Бугојно), „Различитост – да или не?“ (МтМ Мостар) и представа „Збиље и тајанства“ у продукцији Дис Театра Бањалука која је, подсјетимо настала по мотивима из истоимене књиге слијепе ауторке Борке Тадић, а чији издавач је наша Библиотека и која се осим у звучном може наћи и у штампаном формату. Сама Борка Тадић је била дио овог пројекта и представе, што према ријечима директора Библиотеке представља велику част за установу, али и за слијепа лица која се изражавају путем умјетности.