Primijenjeni teatar kroz performans, izložbu, predstavu i razgovor samo je dio programa SolidArt festivala koji se održao u Banjaluci u prostorijama Specijalne biblioteke 29. jula ove godine.

Ovaj festival čiji je osnovni moto – solidarnost i razumijevanje kroz umjetnost zagovara potrebe i prava ranjivih  i marginalizovanih grupa u koje svakako spadaju i osobe sa invaliditetom.

SolidArt festival udružio je zajedno tri pozorišta iz tri grada Bosne i Hercegovine  – Bugojna, Mostara i Banjaluke.

Banjalučki domaćini ovog značajnog kulturnog događaja bili su DIS teatar mladih i JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske.

Festival je otvoren u 13 časova saopštenjem za medije, nakon čega je uslijedila izložba stripova, dokumentarni film „Različiti ali savršeni“ (udruženje „Leptir“ Bugojno), predstave „3 x 21 ili Severinov san“(DP Eko Art Bugojno), „Različitost – da ili ne?“ (MtM Mostar) i predstava „Zbilje i tajanstva“ u produkciji Dis Teatra Banjaluka koja je, podsjetimo nastala po motivima iz istoimene knjige slijepe autorke Borke Tadić, a čiji izdavač je naša Biblioteka i koja se osim u zvučnom može naći i u štampanom formatu. Sama Borka Tadić je bila dio ovog projekta i predstave, što prema riječima direktora Biblioteke predstavlja veliku čast za ustanovu, ali i za slijepa lica koja se izražavaju putem umjetnosti.