U duhu razvijanja dobrih odnosa sa drugim ustanovama, prije svega iz oblasti kulture, Javna ustanova Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske započinje saradnju sa Radijom Bosne i Hercegovine. Do saradnje je došlo na inicijativu naše ustanove, a obostrani interes odmah je prepoznao i Radio BiH. Poslije serije kontakata, tokom proteklog mjeseca direktor Biblioteke Želimir Radinović posjetio je zgradu BH radija u Sarajevu, gdje je razgovarao sa direktorom Milanom Trivićem o smjeru buduće saradnje. S obzirom na to da Radio BiH posjeduje značajnu kolekciju radio drama i romana,  iste su spremni ustupiti Specijalnoj biblioteci. Takođe pričalo se o mogućnosti snimanje novih djela u koprodukciji budući da i jedna i druga ustanova raspolažu potrebnim tehničkim kapacitetima.
Prvi praktičan korak u pravcu saradnje bio je poziv BHRT-a za gostovanje direktora Specijalne biblioteke Želimira Radinovića povodom obilježavanja 70 godina pobjede nad fašizmom i premijernog emitovanja radio-drame Volfganga Borherta „Vani ispred vrata“ u režiji Miralema Ovčine, rađene u koprodukciji BHRT-a i Gete instituta. Događaj je upriličen 28.04.2015. u zgradi RTV doma u Sarajevu u prisustvu brojnih medija. Ugovor o međusobnoj saradnji tom prilikom potpisali su direktorica Gete instituta Šarlot Hermelink i generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević.
Drama s antiratnom porukom „Vani ispred vrata“ biće emitovana u programu BHR1 u četiri nastavka, od 05. do 07. maja u 20.03 časova. Poslije toga biće dostupna korisnicima jedine dvije biblioteke u BiH za slijepa lica, u Banjaluci i Sarajevu.  Muhamed Bakarević istakao da je ovo početak saradnje s bibliotekama za slijepa i slabovidna lica u Republici Srpskoj i Federaciji. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u Sarajevu Sakib Pleh, i ovo je bila jedna od rijetkih prilika da se naše dvije ustanove ravnopravno predstave, s obzirom da obavljaju važnu informativnu, kulturnu i obrazovnu ulogu, svaka u svom entitetu, za lica sa oštećenjem vida u BiH.

Direktor Želimir Radinović podsjetio je da su slijepe osobe integralni dio društva. Oni nemaju mogućnost pratiti crni tisak, te je utoliko je veća obaveza da im se u što većem broju obezbjede kvalitetni naslovi i na taj način utiče na poboljšanje kvaliteta njihovih života.
Interes za našu ustanovu pokazala je direktorica Gete instituta Šarlot Hermelink koja se sa zanimanjem informisala o mnogobrojnim i raznovrsnim aktivnostima Specijalne biblioteke u prethodnom periodu. Izvjesna je saradnja i sa ovom ustanovom u cilju širenja njemačke kuture među slijepom i slabovidom populacijom, a gospođa Hermelink najavila je posjetu Specijalnoj biblioteci prilikom prve posjete Banjaluci, u julu.
Direktor Želimir Radinović uspio je da na dostojan način promoviše našu ustanovu, što će uroditi novim saradnjama na korist naših čitalaca.