Studenti NUBL-a u gostima u Biblioteci

Ovog kišnog petka u maloj sali  Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS promovisano je zvučno izdanje pjesama „Klikonogi u doba korone“ Zlatka Jurića.

Ova zbirka maštovitog naslova (klikonogi se naime odnosi na đake koji klikom idu u školu, kako je objasnio autor) dio je edicije „Jedan pisac, jedna knjiga“ što znači da ju  je pisac lično pročitao u tonskom studiju Biblioteke.

„Klikonogi u doba korone“ peta su Jurićeva poetska zbirka, a prva namijenjena mlađoj čitalačkoj publici – djeci i omladini. Trideset i pet pjesama, koliko sadrži zbirka, tematski su raspoređene u tri ciklusa – Klikonogi, Šumske priče i Škole koje se pamte. U pjesmama koje govore o odrastanju, prvim ljubavima, školskim mukama, autor se na neposredan način obraća djeci, roditeljima i nastavnicima.

U razgovoru sa bibliotekarkom Jelenom Radaković, autor je govorio o inspiraciji i oklonostima nastanka knjige u proljeća 2020. godine, kao svjedoka jednog vremena, a potom i o izazovima snimanja zvučnog izdanja i autentičnosti koju ono nosi u slučaju kad pisac čita svoje djelo.

Gosti na promociji bili su studenti Nezavisnog univerziteta Banja Luka (odsjek Defektologija) sa profesoricom Tanjom Čolić. Studenti su bili veoma zainteresovani za terapeutski uticaj zvučnih knjiga, i uopšte  zvuka lijepe književnosti na čitaoce.

Po završetku promocije studenti su obišli biblioteku, a tiflograf-grafolog Jovica Radanović predstavio im je rad Resursnog centra Brajevog pisma.