U konferencijskoj sali Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, juče, 22. jula 2014. godine, promovisana je zvučna knjiga „Hadžiluk plemenitom snu“ pisca Borisa Maksimovića.

„Hadžiluk plemenitom snu“ prva je knjiga mladog pisca koja sadrži tridesetak putopisnih minjatura, koje su zahvaljujući saradnji između naše ustanove i autora dobile i svoje zvučno izdanje u okviru edicije Jedan pisac – jedna knjiga.

Na promociji ovog, rekli bismo zvučnog putopisa u kojem je pisac vlastitim glasom prenio emociju ka čitalačkoj publici, govorio je i  novinar i pisac Goran Dakić. On je rekao da Maksimović pripada grupi  mladih autora čije knjige u svom nukleusu imaju i pretpostavljaju putovanje kao stvaralački i životni cilj.

Nakon izlaganja Gorana Dakića, prisutnima se i obratio autor  koji je svoje izlaganje započeo pričom o šestogdoišnjem nastanku knjige, o putovanjima koja su mu promijenila život i od koji će nada se nekad moći i da živi. Maksimović je takođe odgovorio i na mnogobrojna pitanja publike koju je zanimalo da li je istina da za putovanja ne treba mnogo, da li je teže putovati ili napisati knjigu, te koja je omiljena Borisova destinacija.

Zvučno izdanje knjige „Hadžiluk plemenitom snu“, koje već od danas možete naći na policama naše Biblioteke sastoji se od 36 fajlova snimljenih u mp3 formatu u trajanju od nepunih 5 sati.

Specijalna biblioteka je i iskoristila i ovu priliku da prikupi knjige za obnovu knjižnog fonda biblioteka nastradalih u poplavama, koje su juče preuzeli predstavnici Narodne biblioteke „Ivo Andrić“ iz Čelinca odakle je i sam autor – Boris Maksimović.