U ponedjeljak veče, 16. decembra 2019. na sceni banjalučkog Doma omladine, održana je promocija zbirke pjesama „Usamljena duša“ Borisa Ivankovića, slabovidog pjesnika i muzičara iz Banjaluke.

Promociju je organizovala JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, koja je i kao izdavač stala iza štampanog izdanja zbirke.

Kuriozitet promocije a i Borisove zbirke je simbioza pisane riječi i muzike. Naime stihovi su komponovani od strane autora, pa mnoge pjesme Boris izvodi na gitari, čime je ova promocija dobila karakteristike prave muzičko-poetske večeri. U muzičkim dionicama društvo autoru je na gitari pravio muzičar Nemanja Čordić Čorda. Takođe neobično je i to što je izvjestan broj pjesama napisan na engleskom jeziku, a potom preveden na srpski. Publika je imala priliku da premijerno čuje pjesmu i kompoziciju So far away.

O poetskoj strani govorio je recenzent profesor Tihomir Levajac. On primjećuje da se u ovoj zbirci uglavnom pjeva o tri motiva, o ljubavnom, refleksivnom i ratnom, odnosno antiratnom, može se reći i patriotskom, i oni se međusobno prepliću. Profesor Levajac izdvaja stil i jezik zbirke u kojoj ima stihova, izraza, sintagmi kojih se ni veliki, takozvani priznati pjesnici ne bi postidjeli.

Zbirku „Usamljena duša“ Borisa Ivankovića treba čitati tako da se osjeti muzika koju je pjesnik osjećao dok je pisao ove stihove, vjerujući da udružene riječi i note najsnažnije poniru u egzistencijalna pitanja života, kako je primijetio drugi recenzent književnik Ranko Pavlović. Ranko Pavlović nažalost nije bio u mogućnosti da prisustvuje promociji.

Program je vodila mlada glumica Tamara Marić, a Borisove pjesme čitao je Petar Miljanović.

Na završetku promocije pušten je studijski snimak jedne od pjesama, a zatim su publika i učesnici nastavili druženje uz koktel.