У уторак 21.06.2011. године са почетком у 13,00 часова у конференцијској сали Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС одржана је промоција великог спортског успјеха Јовице Радановића из Бање Луке, који је на Другом свјетском првенству у куглању за слијепе и слабовиде одржаном од 29.05. до 01.06. 2011. године у Сарајеву освојио златну медаљу и поставио нови свјетски рекорд! Истом приликом представљен је и ЦД „Ритам фудбалских великана“, спортско-музичка репортажа о химнама и пјесмама европских фудбалских клубова, аутора Драгана Пајића, уредника спортског програма Радија Републике Српске. Испред Савеза публици се обратио предсједник Бранко Сузић, а затим је ријеч дата Јовици Радановићу и Драгану Пајићу. Програм је водила Божица Мирковић.

Поред бројне публике, великог броја слијепих и слабовидих лица, промоцији су присуствовали и министрица Нада Тешановић испред Министарства породице, омладине и спорта, савјетник Душко Четковић испред Кабинета предсједника Републике Српске, Татјана Гајић испред Министарства здравља и социјалне заштите, Душко Милуновић, помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту и заштиту цивилних жртава рата испред Министарства рада и борачко инвалидске заштите, и Миленко Малиновић, шеф одсјека за образовање, здравство и социјалну заштиту из Одјељење за друштвене дјелатности, Административна служба Града Бања Лука.

ЈОВИЦА РАДАНОВИЋ – ЗЛАТНА МЕДАЉА И СВЈЕТСКИ РЕКОРД

Јовица Радановић, куглаш из Бањалуке, поред још 17 куглаша и куглашица из Босне и Херцеговине, наступио је на Другом свјетском првенству у куглању за слијепе и слабовиде, које се одржало од 29.05. до 01.06.2011. године у Сарајеву.
На првенству је наступило 110 такмичара из десет земаља. Јовица је у у првом квалификационом дијелу такмичења у конкуренцији 21 куглаша у својој Б1 категорији (куглаши без остатка вида) изборио финале, односно пласман међу 8 најбољих и то са прве позиције, оборивши 650 чуњева из 120 бацања што је уједно и нови свјетски рекорд.

Овај куглаш је у финалном бацању оборио 586 чуњева из 120 бацања, што му је било довољно да са укупним резултатом од 1236 чуњева освоји прво мјесто и златну медаљу!
Поред овог великог успјеха други најзначајнији резултат који је Јовица постигао јесте освајање сребрне медаље на 12. европском куглашком првенству за слијепе и слабовиде које се одржало у Словачкој од 17.05. до 22.05. 2010. године у Великом Шаришу.
Јовица је за сада једини босанскохерцеговачки куглаш освајач медаља на свјетским или европским првенствима у куглању за слијепе и слабовиде.
Када је ријеч о домаћој куглашкој сцени за слијепе и слабовиде, Јовица је на досадашња сва четири државна првенства односио побједу. Од укупно 14 републичких првенстава у куглању које је организовао Савез слијепих РС Јовица је побјеђивао на 8, на три је био други, на једном трећи, а на два није учествовао, уз напомену да је на посљедња три првенства однио побједу.
У посљедњих неколико година Јовица је са својим Спортским друштвом слијепих „Вид“ из Бањалуке учествовао у заједничкој лиги слијепих и слабовидих куглаша Србије и Републике Српске, као и на многобројним домаћим и међународним турнирима, као што су турнири у Сарајеву, Бањалуци, Загребу, Осијеку, Љубљани, Крању, Београду, Руми, Пожаревцу итд. Најзаслужнији је појединац што је СД „Вид“ освајач наведене лиге, а са поменутих турнира није се враћао без медаље и то углавном оне најсјајније.

Као члан и капитен голбал екипе СД „Вид“, односно Градске организације слијепих Бањалука (посебна параолимпијска игра за слијепе са звучном лоптом) Јовица има важну улогу и велик допринос у освајању побједничког пехара на свих пет републичких и три државна првенства у голбалу. Његова екипа је за сада без премца у Босни и Херцеговини, а има веома добар рејтинг и у окружењу што је доказала учешћем у Голбал лиги Србије и Републике Српске у којој је освојила друго мјесто, али и освајањем доста златних, сребрних и бронзаних медаља на бројним турнирима.
У конкуренцији лица са инвалидитетом Јовица Радановић је 2004. године проглашен за спортисту инвалида града Бањалука. Шест година касније, највише захваљујући сребрној медаљи са европског куглашког првенства проглашен је за спортисту инвалида за 2010. годину, како Републике Српске, тако и Босне и Херцеговине. Организатори ових традиционалних манифестација проглашења најбољих спортиста били су „Глас Српске“ и „Независне новине“, а покровитељи предсједник Републике Српске и Предсједништво Босне и Херцеговине.