U utorak 21.06.2011. godine sa početkom u 13,00 časova u konferencijskoj sali Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS održana je promocija velikog sportskog uspjeha Jovice Radanovića iz Banje Luke, koji je na Drugom svjetskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovide održanom od 29.05. do 01.06. 2011. godine u Sarajevu osvojio zlatnu medalju i postavio novi svjetski rekord! Istom prilikom predstavljen je i CD „Ritam fudbalskih velikana“, sportsko-muzička reportaža o himnama i pjesmama evropskih fudbalskih klubova, autora Dragana Pajića, urednika sportskog programa Radija Republike Srpske. Ispred Saveza publici se obratio predsjednik Branko Suzić, a zatim je riječ data Jovici Radanoviću i Draganu Pajiću. Program je vodila Božica Mirković.

Pored brojne publike, velikog broja slijepih i slabovidih lica, promociji su prisustvovali i ministrica Nada Tešanović ispred Ministarstva porodice, omladine i sporta, savjetnik Duško Četković ispred Kabineta predsjednika Republike Srpske, Tatjana Gajić ispred Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Duško Milunović, pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu i zaštitu civilnih žrtava rata ispred Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite, i Milenko Malinović, šef odsjeka za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu iz Odjeljenje za društvene djelatnosti, Administrativna služba Grada Banja Luka.

JOVICA RADANOVIĆ – ZLATNA MEDALjA I SVJETSKI REKORD

Jovica Radanović, kuglaš iz Banjaluke, pored još 17 kuglaša i kuglašica iz Bosne i Hercegovine, nastupio je na Drugom svjetskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovide, koje se održalo od 29.05. do 01.06.2011. godine u Sarajevu.
Na prvenstvu je nastupilo 110 takmičara iz deset zemalja. Jovica je u u prvom kvalifikacionom dijelu takmičenja u konkurenciji 21 kuglaša u svojoj B1 kategoriji (kuglaši bez ostatka vida) izborio finale, odnosno plasman među 8 najboljih i to sa prve pozicije, oborivši 650 čunjeva iz 120 bacanja što je ujedno i novi svjetski rekord.

Ovaj kuglaš je u finalnom bacanju oborio 586 čunjeva iz 120 bacanja, što mu je bilo dovoljno da sa ukupnim rezultatom od 1236 čunjeva osvoji prvo mjesto i zlatnu medalju!
Pored ovog velikog uspjeha drugi najznačajniji rezultat koji je Jovica postigao jeste osvajanje srebrne medalje na 12. evropskom kuglaškom prvenstvu za slijepe i slabovide koje se održalo u Slovačkoj od 17.05. do 22.05. 2010. godine u Velikom Šarišu.
Jovica je za sada jedini bosanskohercegovački kuglaš osvajač medalja na svjetskim ili evropskim prvenstvima u kuglanju za slijepe i slabovide.
Kada je riječ o domaćoj kuglaškoj sceni za slijepe i slabovide, Jovica je na dosadašnja sva četiri državna prvenstva odnosio pobjedu. Od ukupno 14 republičkih prvenstava u kuglanju koje je organizovao Savez slijepih RS Jovica je pobjeđivao na 8, na tri je bio drugi, na jednom treći, a na dva nije učestvovao, uz napomenu da je na posljednja tri prvenstva odnio pobjedu.
U posljednjih nekoliko godina Jovica je sa svojim Sportskim društvom slijepih „Vid“ iz Banjaluke učestvovao u zajedničkoj ligi slijepih i slabovidih kuglaša Srbije i Republike Srpske, kao i na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim turnirima, kao što su turniri u Sarajevu, Banjaluci, Zagrebu, Osijeku, Ljubljani, Kranju, Beogradu, Rumi, Požarevcu itd. Najzaslužniji je pojedinac što je SD „Vid“ osvajač navedene lige, a sa pomenutih turnira nije se vraćao bez medalje i to uglavnom one najsjajnije.

Kao član i kapiten golbal ekipe SD „Vid“, odnosno Gradske organizacije slijepih Banjaluka (posebna paraolimpijska igra za slijepe sa zvučnom loptom) Jovica ima važnu ulogu i velik doprinos u osvajanju pobjedničkog pehara na svih pet republičkih i tri državna prvenstva u golbalu. Njegova ekipa je za sada bez premca u Bosni i Hercegovini, a ima veoma dobar rejting i u okruženju što je dokazala učešćem u Golbal ligi Srbije i Republike Srpske u kojoj je osvojila drugo mjesto, ali i osvajanjem dosta zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja na brojnim turnirima.
U konkurenciji lica sa invaliditetom Jovica Radanović je 2004. godine proglašen za sportistu invalida grada Banjaluka. Šest godina kasnije, najviše zahvaljujući srebrnoj medalji sa evropskog kuglaškog prvenstva proglašen je za sportistu invalida za 2010. godinu, kako Republike Srpske, tako i Bosne i Hercegovine. Organizatori ovih tradicionalnih manifestacija proglašenja najboljih sportista bili su „Glas Srpske“ i „Nezavisne novine“, a pokrovitelji predsjednik Republike Srpske i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.