Juče je u konferencijskoj sali Specijalne biblioteke održana najavljena promocija prve zvučne knjige u okviru projekta Jedan pisac – jedna knjiga. Na ovoj promociji, koja je počela u 13 časova, predstavljena je knjiga „Revolucionar“ Berislava Blagojevića u mp3 formatu, koja je nastala za potrebe slijepih i slabovidih korisnika Biblioteke.

Promocija, koju su posjetioci okarakterisali dinamičnom, počela je obraćanjem pisca, koji je pročitao priču „U igri sa prirodom“. Potom se posjetiocima obratio v.d. direktor prof. dr Milomir V. Martić koji je ukratko upoznao prisutne sa dosadašnjim radom Biblioteke dok je bibliotekarka Jelena Radaković rekla nešto o samom projektu i istoimenoj ediciji Jedan pisac – jedna knjiga i predstavila autora.

U toku promociji autor se potrudio da pročita nekoliko svojih priča poput „Krika“, „Ja, revolucionar“ i „Susret“ koje su uspjele svojom britkošću pomiješanom sa blagim humorom i satirom da dodirnu prisutne i budu nagrađene aplauzom.

Osim korisnika Biblioteke, na promociju je došla i Biljana Bilbija, načelnik za bibliotekarstvo pri Ministarstvu prosvjete i kulture RS koja je toplo pozdravila sve prisutne, te čestitala piscu na dosadašnjim uspjesima i pozdravila inicijativu stvaranja jedne ovako značajne edicije zvučnih knjiga. Treba pomenuti da su ovaj događaj uveličali i književnici – Ranko Preradović i Miladin Berić, koji je prisutne nakratko zabavio i zasmijao svojim aforizmima a koji su poslužili kao svojevrsna najava za sljedeću promociju u okviru projekta Jedan pisac – jedna knjiga.

Na samom kraju promocije posjetioci su postavljali pitanja mladom autoru o knjizi i njegovom načinu pisanja te nisu krili zadovoljstvo što su prisutvovali ovako jednom lijepom događaju.

Tehnički podaci

  • Izdavač: JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske
  • Tekst čitao: Berislav Blagojević
  • Tonska obrada: Žarko Lalović
  • Tehnička obrada: Stručna služba biblioteke
  • Dizajn: Dunja Todorović
  • Tiraž: 50
  • Knjiga je podijeljena u 29 fajlova u ukupnom trajanju od 2 sata i 47 minuta

O „Revolucionaru“

Jezički bogate, vješto napisane i što je najvažnije čitljive, priče Berislava Blagojevića vraćaju nadu u opstanak i budućnost kratke prozne forme. Njegova proza je neodoljiva, velikodušna, istovremeno vedra i surova, duhovita, ponekad apsurdna i pogađa pravo u srce. Blagojevićeve priče se bave običnim ljudima i takozvanim vječnim temama, ljubavlju, slobodom, ali i nemogućnošću da se ta sloboda ili ljubav ostvare, odlikuje ih blagi humor, svjestan ironijski otklon, ponekad ljuta satira i utisak gorčine u ustima.

Berislav Blagojević (1. juli 1979, Slavonski Brod) je srpski prozni pisac i pjesnik. Odrastao i školovao se u Brodu, Pančevu i Banjoj Luci. Magistar je geografskih nauka. Blagojević je prvenstveno prozni pisac, ali piše i poeziju, eseje i književnu kritiku. Najvažnija djela: Revolucionar (kratke priče, 2012), Tiši od vode (roman, 2013), Mi u magli (poezija, 2015), Bumerang (roman, 2016). Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja od kojih su najvažnije: stipendija Fonda Borislav Pekić (2012), prva nagrada za kratku priču književnog konkursa Susjedi u organizaciji Gete instituta i Francuskog instituta u BiH (2010) i prva nagrada za najbolju kratku priču u regiji (2011) na konkursu časopisa Avlija iz Crne Gore. Prvi roman Tiši od vode ušao je u uži izbor za NIN-ovu nagradu 2013. godine. Učestvovao je na književnim festivalima Bibliobus (2012) i Kikinda short (2013). Učestvovao u radu Međunarodne književne kolonije Tršić 2014 u organizaciji Srpskog književnog društva, čiji je član od 2015. godine. Besjedom je svečano otvorio XVIII Međunarodni sajam knjiga u Banjaluci 2013. godine. Djela su mu prevođena na nekoliko svjetskih jezika: makedonski, malteški, španski, poljski, engleski, njemački, italijanski i japanski jezik. Uređuje sopstveni književnički blog. Živi u Banjoj Luci.[/author_info] [/author]