Јуче је у конференцијској сали Специјалне библиотеке одржана најављена промоција прве звучне књиге у оквиру пројекта Један писац – једна књига. На овој промоцији, која је почела у 13 часова, представљена је књига „Револуционар“ Берислава Благојевића у мп3 формату, која је настала за потребе слијепих и слабовидих корисника Библиотеке.

Промоција, коју су посјетиоци окарактерисали динамичном, почела је обраћањем писца, који је прочитао причу „У игри са природом“. Потом се посјетиоцима обратио в.д. директор проф. др Миломир В. Мартић који је укратко упознао присутне са досадашњим радом Библиотеке док је библиотекарка Јелена Радаковић рекла нешто о самом пројекту и истоименој едицији Један писац – једна књига и представила аутора.

У току промоцији аутор се потрудио да прочита неколико својих прича попут „Kрика“, „Ја, револуционар“ и „Сусрет“ које су успјеле својом бриткошћу помијешаном са благим хумором и сатиром да додирну присутне и буду награђене аплаузом.

Осим корисника Библиотеке, на промоцију је дошла и Биљана Билбија, начелник за библиотекарство при Министарству просвјете и културе РС која је топло поздравила све присутне, те честитала писцу на досадашњим успјесима и поздравила иницијативу стварања једне овако значајне едиције звучних књига. Треба поменути да су овај догађај увеличали и књижевници – Ранко Прерадовић и Миладин Берић, који је присутне накратко забавио и засмијао својим афоризмима а који су послужили као својеврсна најава за сљедећу промоцију у оквиру пројекта Један писац – једна књига.

На самом крају промоције посјетиоци су постављали питања младом аутору о књизи и његовом начину писања те нису крили задовољство што су присутвовали овако једном лијепом догађају.

Технички подаци

  • Издавач: ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске
  • Текст читао: Берислав Благојевић
  • Тонска обрада: Жарко Лаловић
  • Техничка обрада: Стручна служба библиотеке
  • Дизајн: Дуња Тодоровић
  • Тираж: 50
  • Књига је подијељена у 29 фајлова у укупном трајању од 2 сата и 47 минута

О „Револуционару“

Језички богате, вјешто написане и што је најважније читљиве, приче Берислава Благојевића враћају наду у опстанак и будућност кратке прозне форме. Његова проза је неодољива, великодушна, истовремено ведра и сурова, духовита, понекад апсурдна и погађа право у срце. Благојевићеве приче се баве обичним људима и такозваним вјечним темама, љубављу, слободом, али и немогућношћу да се та слобода или љубав остваре, одликује их благи хумор, свјестан иронијски отклон, понекад љута сатира и утисак горчине у устима.

Берислав Благојевић (1. јули 1979, Славонски Брод) је српски прозни писац и пjесник. Одрастао и школовао се у Броду, Панчеву и Бањој Луци. Магистар је географских наука. Благојевић је првенствено прозни писац, али пише и поезију, есеје и књижевну критику. Најважнија дјела: Револуционар (кратке приче, 2012), Тиши од воде (роман, 2013), Ми у магли (поезија, 2015), Бумеранг (роман, 2016). Добитник је неколико награда и признања од којих су најважније: стипендија Фонда Борислав Пекић (2012), прва награда за кратку причу књижевног конкурса Сусједи у организацији Гете института и Француског института у БиХ (2010) и прва награда за најбољу кратку причу у регији (2011) на конкурсу часописа Авлија из Црне Горе. Први роман Тиши од водe ушао је у ужи избор за НИН-ову награду 2013. године. Учествовао је на књижевним фестивалима Библиобус (2012) и Kikinda short (2013). Учествовао у раду Међународне књижевне колоније Тршић 2014 у организацији Српског књижевног друштва, чији је члан од 2015. године. Бесједом је свечано отворио XVIII Међународни сајам књига у Бањалуци 2013. године. Дјела су му превођена на неколико свјетских језика: македонски, малтешки, шпански, пољски, енглески, њемачки, италијански и јапански језик. Уређује сопствени књижевнички блог. Живи у Бањој Луци.[/author_info] [/author]