Другу самосталну изложбу Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске, јуче је у просторијама установе свечано отворила помоћница министра просвјете и културе Тања Ђаковић.

Ђаковићка је нагласила како је приоритет културне политике Републике Српске социјална инклузија и доступност културних садржаја особама са инвалидитетом, те да изложба „Деконтрукција Приче о принцези Бањалуци“ управо показује како умјетност може бити доступна свима.

Присутнима се обратила и директорица Мирела Шарић која је рекла да захваљујући легендама на Брајевом писму, тактилним цртежима и аудио-дескрипцији корисници Библиотеке, односно слијепа и слабовида лица, особе са моторичким сметњама и лица са дислексијом ће имати прилику да доживе једну бајку кроз додир и звук.

С друге стране, библиотекарка Јелена Радаковић која заједно са предсједницом Удружења лектора РС мр Александром Савић потписује изложбу је рекла да поставка прије свега има едукативан карактер, јер се једном литерарном дјелу приступило из три различита угла – књижевном јер се ради о бајци, лингвистичком јер је у питању књижевност у преводу и историографском јер је књига први пут објављена у Пољској 1650. године. Савићка је додала да изложба има за циљ да одговори на два питања – зашто се јунакиња једног пољског романа у стиху зове Бањалука, односно, како је аутор дјела Хјеронимо Морштин дошао на идеју и какве везе са свим тим има јањичар Константин из Островице.

Послије официјелног дјела посјетиоци су уживали у стручном вођењу ауторки.

Захваљујемо се свим гостима, нарочито колегама који су нам пружили подршку, те медијима (РТРС, Уна, БН) који су испратили догађај.

Изложба је отворена за јавност до средине марта.