Uz postojeće edukativne staze Nacionalni park „Kozara“ od danas ima jednu novu, namijenjenu slijepim i slabovidim  osobama. Riječ je o Brajevoj stazi, prvoj takvoj u Republici Srpskoj i BiH,  koja se nalazi u Memorijalnoj zoni Spomen kompleksa na Mrakovici, u neposredenoj blizini bungalova. Staza je izgrađena u okviru projekta „Zaštićeno područje za prirodu i ljude“ koji finansiraju WWF Adria, Svjetska organizacija za zaštitu prirode i švedska SIDA, Agencija za međunarodni razvoj i saradnju. Dio sredstava obezbijedio je i Park.

Brajeva staza je duga oko 50 metara i sastoji se od 11 informativnih tabli  na kojima se, uz tekst na  latiničnom i ćiriličnom pismu, nalazi i tekst na Brajevom pismu sa osnovnim informacijama o Nacionalnom parku, njegovim kulturno-istorijskim i prirodnim vrijednostima.

U izradi promo materijala, kataloga i flajera, te teksta  na tablama Brajeve staze učestvovala je stručna služba Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS predvođena grafologom tiflografom Jovicom Radanovićem.

Kišno vrijeme nije omelo delegaciju naše ustanove da prisustvuje otvaranju ove staze i isproba njene prednosti.