У конференцијској сали Специјалне библиотеке, јуче 4. септембра 2108. године у 18 часова одржана је промоција звучне књиге „Завичајни мук“ аутора Бориса Петровића.

„Завичајни мук“ је нови наслов у едицији Један писац, једна књига, али и књижевни првенац младог бањалучког писца.

На промоцији, осим аутора о књизи су говорили рецензент Давор Стрика и библиотекарка Јелена Радаковић која је водила програм. Све је додатно било употпуњено клавирском пратњом Дејана Јанковића.

Након уводне најаве о аудио издању дјела и кратких биографских података, публици се обратио и сам аутор, који се захвалио домаћинима и рекао да је узбуђен и срећан што је и његова књига постала дио едиције Специјалне библиотеке. Петровић је рекао како „Завичајни мук“ представља збирку од седамнаест кратких прича са доста тематски заједничких повезница, иако свако прича може одвојено да се чита. Он је напоменуо да је својим писањем покушао да обичном човјеку приближи село и негдашњи начин живота, родну груду и богатство наших природних потенцијала. Наслов, казао је писац се састоји од двије ријечи – ријечи завичај која представља извор и дио нашег постојања и мук који на неки начин подсјећа на миграције којима смо и сами свједоци у посљедње вријеме. Када се ове двије ријечи споје можемо закључити какав је ток прича – Људи одлазе из села, из села у градове, а из градова одлазе у иностранство са картом у једном правцу

Након увођења у свијет приповиједања, аутор је прочитао награђену причу „Света земља“ уз клавирску пратњу пијанисте Дејана Јанковића.

По завршетку пишчевог читања, неколико ријечи о дјелу а и самом аутору рекао је рецензент Давор Стрика.

Стрика је констатовао да је Борис млад човјек и већ афирмисан књижевник који пише десет година и који је за свој стваралаштво побрао многе награде. Иако су и други писали о завичају, Петровића према ријечима рецензента издваја сам стил који је експресиван и пун архаичних ријечи које представљају село, обичаје и традицију. Писац је предан коријенима и породици, а самим тим и хришћанским вриједностима.

Након критичког осврта, писац је прочитао одломак из приче „Михољско љето“, након чега су усљедила и питања публике.

Програм је завршен громогласним аплаузом и музиком са клавира у извођењу Дејана Јанковића.