U konferencijskoj sali Specijalne biblioteke, juče 4. septembra 2108. godine u 18 časova održana je promocija zvučne knjige „Zavičajni muk“ autora Borisa Petrovića.

„Zavičajni muk“ je novi naslov u ediciji Jedan pisac, jedna knjiga, ali i književni prvenac mladog banjalučkog pisca.

Na promociji, osim autora o knjizi su govorili recenzent Davor Strika i bibliotekarka Jelena Radaković koja je vodila program. Sve je dodatno bilo upotpunjeno klavirskom pratnjom Dejana Jankovića.

Nakon uvodne najave o audio izdanju djela i kratkih biografskih podataka, publici se obratio i sam autor, koji se zahvalio domaćinima i rekao da je uzbuđen i srećan što je i njegova knjiga postala dio edicije Specijalne biblioteke. Petrović je rekao kako „Zavičajni muk“ predstavlja zbirku od sedamnaest kratkih priča sa dosta tematski zajedničkih poveznica, iako svako priča može odvojeno da se čita. On je napomenuo da je svojim pisanjem pokušao da običnom čovjeku približi selo i negdašnji način života, rodnu grudu i bogatstvo naših prirodnih potencijala. Naslov, kazao je pisac se sastoji od dvije riječi – riječi zavičaj koja predstavlja izvor i dio našeg postojanja i muk koji na neki način podsjeća na migracije kojima smo i sami svjedoci u posljednje vrijeme. Kada se ove dvije riječi spoje možemo zaključiti kakav je tok priča – Ljudi odlaze iz sela, iz sela u gradove, a iz gradova odlaze u inostranstvo sa kartom u jednom pravcu

Nakon uvođenja u svijet pripovijedanja, autor je pročitao nagrađenu priču „Sveta zemlja“ uz klavirsku pratnju pijaniste Dejana Jankovića.

Po završetku piščevog čitanja, nekoliko riječi o djelu a i samom autoru rekao je recenzent Davor Strika.

Strika je konstatovao da je Boris mlad čovjek i već afirmisan književnik koji piše deset godina i koji je za svoj stvaralaštvo pobrao mnoge nagrade. Iako su i drugi pisali o zavičaju, Petrovića prema riječima recenzenta izdvaja sam stil koji je ekspresivan i pun arhaičnih riječi koje predstavljaju selo, običaje i tradiciju. Pisac je predan korijenima i porodici, a samim tim i hrišćanskim vrijednostima.

Nakon kritičkog osvrta, pisac je pročitao odlomak iz priče „Miholjsko ljeto“, nakon čega su usljedila i pitanja publike.

Program je završen gromoglasnim aplauzom i muzikom sa klavira u izvođenju Dejana Jankovića.