Као што је и најављено, у понедјељак 29. маја 2017. одржана је промоција нове звучне књиге у оквиру едиције Један писац – једна књига.

Многобројној публици која се затекла у Специјалној библиотеци представио се књижевник Ранко Павловић, који је за потребе слијепих и слабовидих читалаца (корисника) у тонском студију прочитао своју књигу „Извор свјетлости и друге бајке“.

Након уводне ријечи и поздрава библиотекарке Јелене Радаковић, публика је имала прилику да чује пјесникињу Борку Тадић која је за потребе звучног издања написала рецензију „Бајка о бајци“, за који је и сам писац рекао да није у питању обична критика, него више поговор или боље речено 19. бајка, с обзиром на то да аудио издање садржи 18.

Ранко Павловић, који је зацијело најпознатији писац у горепоменутој едицији рекао је да су бајке биле одувијек дио његовог живота. Да их је још читао и ‘проживљавао’ од дјетињства, и да их је сам почео да пише када је постао отац.

Такође је нагласио, како га је обрадовала сарадња са нашом установом и како звучне књиге требају бити доступне свима, након чега је прочитао одломак из бајке „Сналажљиви свињар“, која је и дио звучне књиге.

А, да је ова промоција заиста била један прави мали празник књиге, говори и то да је ЈУ Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица уручено 100 нових наслова на дејзи (DAISY) формату, поклон Библиотеке за слијепе Црне Горе.

Књиге је у име директора Библиотеке за слијепе Црне Горе Божидара Денде уручио господин Бранко Сузић, предсједник Савеза слијепих Републике Српске.

Руководилац Специјалне библиотеке Желимир Радиновић се захвалио господину Сузићу и господину Денди, и навео како је овај поклон црногорске библиотеке примјер лијепе сарадње између установа и примјер добре праксе у библиотекарству.

Он се такође захвалио и писцу Ранку Павловићу и свима присутнима који су одлучили да одвоје своје вријеме и сазнају нешто више о бајкама.

На крају промоције, присутни су добили на поклон звучну књигу „Извор свјетлости и друге бајке“ аутора Ранка Павловића, која ће се већ од уторка (30. маја) наћи на полицама Библиотеке, и бити доступна свима.

 

2. Borka Tadic cita recenziju4. Ranko Pavlovic i publikaPublika

?

Ranko Pavlovic, Izvor svjetlosti i druge bajke2