Kao što je i najavljeno, u ponedjeljak 29. maja 2017. održana je promocija nove zvučne knjige u okviru edicije Jedan pisac – jedna knjiga.

Mnogobrojnoj publici koja se zatekla u Specijalnoj biblioteci predstavio se književnik Ranko Pavlović, koji je za potrebe slijepih i slabovidih čitalaca (korisnika) u tonskom studiju pročitao svoju knjigu „Izvor svjetlosti i druge bajke“.

Nakon uvodne riječi i pozdrava bibliotekarke Jelene Radaković, publika je imala priliku da čuje pjesnikinju Borku Tadić koja je za potrebe zvučnog izdanja napisala recenziju „Bajka o bajci“, za koji je i sam pisac rekao da nije u pitanju obična kritika, nego više pogovor ili bolje rečeno 19. bajka, s obzirom na to da audio izdanje sadrži 18.

Ranko Pavlović, koji je zacijelo najpoznatiji pisac u gorepomenutoj ediciji rekao je da su bajke bile oduvijek dio njegovog života. Da ih je još čitao i ‘proživljavao’ od djetinjstva, i da ih je sam počeo da piše kada je postao otac.

Takođe je naglasio, kako ga je obradovala saradnja sa našom ustanovom i kako zvučne knjige trebaju biti dostupne svima, nakon čega je pročitao odlomak iz bajke „Snalažljivi svinjar“, koja je i dio zvučne knjige.

A, da je ova promocija zaista bila jedan pravi mali praznik knjige, govori i to da je JU Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica uručeno 100 novih naslova na dejzi (DAISY) formatu, poklon Biblioteke za slijepe Crne Gore.

Knjige je u ime direktora Biblioteke za slijepe Crne Gore Božidara Dende uručio gospodin Branko Suzić, predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske.

Rukovodilac Specijalne biblioteke Želimir Radinović se zahvalio gospodinu Suziću i gospodinu Dendi, i naveo kako je ovaj poklon crnogorske biblioteke primjer lijepe saradnje između ustanova i primjer dobre prakse u bibliotekarstvu.

On se takođe zahvalio i piscu Ranku Pavloviću i svima prisutnima koji su odlučili da odvoje svoje vrijeme i saznaju nešto više o bajkama.

Na kraju promocije, prisutni su dobili na poklon zvučnu knjigu „Izvor svjetlosti i druge bajke“ autora Ranka Pavlovića, koja će se već od utorka (30. maja) naći na policama Biblioteke, i biti dostupna svima.

 

2. Borka Tadic cita recenziju4. Ranko Pavlovic i publikaPublika

?

Ranko Pavlovic, Izvor svjetlosti i druge bajke2