Na dan rođenja jednog od najvećih dječijih pisaca Jove Jovanovića Zmaja (6. decembra) u JU Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica RS upriličeno je druženje sa piscem Berislavom Blagojevićem, koji je prisutnima predstavio svoje novo prozno ostvarenje „Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru“ u audio formatu u sklopu edicije Jedan pisac, jedna knjiga.

Zahvaljujući djeci (učenicima) iz osnovne škole „Đura Jakšić“ koji su došli u posjetu Biblioteci zajedno sa svojom nastavnicom srpskog jezika i književnosti Slobodankom Ružičić, mala sala za promocije bila je ispunjena do zadnjeg mjesta, i već na početku kada je autor počeo da čita priču „Zovem se Gagarin“ moglo se čuti odobravanje i smijeh koji je uljepšao cijelu prostoriju.

Nakon piščevog uvodnog čitanja, bibliotekarka Jelena Radaković je pozdravila sve prisutne i naglasila kako je ovo drugo Blagojevićevo „gostovanje“ u pomenutoj ediciji. Naime, prije šest godina u tonskom studiju Berislav je pročitao knjigu „Revolucionar“ i tako otvorio put drugim književnicima da pročitaju svoje djelo i prenesu emociju putem glasa.

Osim zbirke „Revolucionar“, Berislav je napisao i dvije zbirke pjesama („Trebao sam biti riječ“ i „Mi u magli“) dok je za romane „Tiši od vode“ i „Bumerang“ pobrao simpatije publike ali i pohvale recenzenata i književnih kritičara. Radakovićeva je takođe rekla kako edicija Jedan pisac, jedna knjiga njeguje dječiju književnost o čemu govori i podatak da su svoje bajke pročitali Ranko Pavlović i Suzana Prpić, dok su se Mile Lisica, Adnan Selimović i Selena Berić predstavili sa poezijom.

Zvučno izdanje knjige „Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru“ traje 69 minuta i podijeljeno je u 11 fajlova – jedan fajl je jedna priča, a osim pomenute priče „Zovem se Gagrin“, Berislav je pročitao i priču „Sloboda“ koja je nagrađena velikim aplauzom.

Nakon čitanja priče usljedila su pitanja učenika i druženje sa autorom, a na kraju ovog malog praznika dječije knjige, svako od prisutnih je dobio na poklon audio knjigu „Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru“.