На дан рођења једног од највећих дјечијих писаца Јове Јовановића Змаја (6. децембра) у ЈУ Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица РС уприличено је дружење са писцем Бериславом Благојевићем, који је присутнима представио своје ново прозно остварење „Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру“ у аудио формату у склопу едиције Један писац, једна књига.

Захваљујући дјеци (ученицима) из основне школе „Ђура Јакшић“ који су дошли у посјету Библиотеци заједно са својом наставницом српског језика и књижевности Слободанком Ружичић, мала сала за промоције била је испуњена до задњег мјеста, и већ на почетку када је аутор почео да чита причу „Зовем се Гагарин“ могло се чути одобравање и смијех који је уљепшао цијелу просторију.

Након пишчевог уводног читања, библиотекарка Јелена Радаковић је поздравила све присутне и нагласила како је ово друго Благојевићево „гостовање“ у поменутој едицији. Наиме, прије шест година у тонском студију Берислав је прочитао књигу „Револуционар“ и тако отворио пут другим књижевницима да прочитају своје дјело и пренесу емоцију путем гласа.

Осим збирке „Револуционар“, Берислав је написао и двије збирке пјесама („Требао сам бити ријеч“ и „Ми у магли“) док је за романе „Тиши од воде“ и „Бумеранг“ побрао симпатије публике али и похвале рецензената и књижевних критичара. Радаковићева је такође рекла како едиција Један писац, једна књига његује дјечију књижевност о чему говори и податак да су своје бајке прочитали Ранко Павловић и Сузана Прпић, док су се Миле Лисица, Аднан Селимовић и Селена Берић представили са поезијом.

Звучно издање књиге „Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру“ траје 69 минута и подијељено је у 11 фајлова – један фајл је једна прича, а осим поменуте приче „Зовем се Гагрин“, Берислав је прочитао и причу „Слобода“ која је награђена великим аплаузом.

Након читања приче усљедила су питања ученика и дружење са аутором, а на крају овог малог празника дјечије књиге, свако од присутних је добио на поклон аудио књигу „Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру“.