„Не изостављајући никога – промовишемо друштво за све“ слоган је овогодишњег 24. по реду Међународног дана старих особа, који је ове године по први пут обиљежен и у Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица Републике Српске.

У сарадњи са ЈУ Центар за социјални рад Бања Лука и дневним центрима за старе (Дневни центар за старе под Старчевицом и Клуб 15-100) у просторијама Библиотеке уприличен је богат програм у оквиру којег су гости али и домаћини могли да уживају у кратким позоришним представама и рецитацијама као и да виде изложбу ручних радова, украса, накита и осталих рукотворина старијих особа.

Присутне је у име Библиотеке поздравио руководилац Желимир Радиновић, који је исказао задовољство што се једна оваква манифестација управо обиљежава у просторијама Специјалне библиотеке те прилика да се сарадња која је започела обиласком дневних центара и кратким излагањима о услугама Библиотеке настави.

Сања Малић, координатор за сарадњу из Центра за социјални рад, такође је поздравила овакву врсту сарадње, те напоменула како услуге Библиотеке, нарочито звучне књиге којима располаже наша установа могу бити од велике користи за старије особе.

„Ја из Линца, мала из Челинца“ назив је монодраме у извођењу глумца Светозара Бабића из ДИС позоришта младих са којом је започео програм у 11 часова и 30 минута, а који је у наредних сат времена настављен у истом тону – извођењем монодраме „У знаку бијелог штапа“, пјесникиње Борке Тадић али и рецитацијама присутних –  међу којима се представила и књижевница Божана Грозданић – Живановић.

Након свечаног дијела програма, дружење је настављено у веселом тону коме су допринијели присутни али и изложба рукотворина старијих особа, која је уљепшала просторије Библиотеке.

У наставку погледајте и послушајте дјелић атмосфере из Библиотеке са обиљежавања 01. октобра – међународног дана старих. Исјечак из монодраме „Ја из Линца, мала из Челинца“ у извођењу Светозара Бабића

http://www.youtube.com/watch?v=T0aXH4rbtSk