„Ne izostavljajući nikoga – promovišemo društvo za sve“ slogan je ovogodišnjeg 24. po redu Međunarodnog dana starih osoba, koji je ove godine po prvi put obilježen i u Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica Republike Srpske.

U saradnji sa JU Centar za socijalni rad Banja Luka i dnevnim centrima za stare (Dnevni centar za stare pod Starčevicom i Klub 15-100) u prostorijama Biblioteke upriličen je bogat program u okviru kojeg su gosti ali i domaćini mogli da uživaju u kratkim pozorišnim predstavama i recitacijama kao i da vide izložbu ručnih radova, ukrasa, nakita i ostalih rukotvorina starijih osoba.

Prisutne je u ime Biblioteke pozdravio rukovodilac Želimir Radinović, koji je iskazao zadovoljstvo što se jedna ovakva manifestacija upravo obilježava u prostorijama Specijalne biblioteke te prilika da se saradnja koja je započela obilaskom dnevnih centara i kratkim izlaganjima o uslugama Biblioteke nastavi.

Sanja Malić, koordinator za saradnju iz Centra za socijalni rad, takođe je pozdravila ovakvu vrstu saradnje, te napomenula kako usluge Biblioteke, naročito zvučne knjige kojima raspolaže naša ustanova mogu biti od velike koristi za starije osobe.

„Ja iz Linca, mala iz Čelinca“ naziv je monodrame u izvođenju glumca Svetozara Babića iz DIS pozorišta mladih sa kojom je započeo program u 11 časova i 30 minuta, a koji je u narednih sat vremena nastavljen u istom tonu – izvođenjem monodrame „U znaku bijelog štapa“, pjesnikinje Borke Tadić ali i recitacijama prisutnih –  među kojima se predstavila i književnica Božana Grozdanić – Živanović.

Nakon svečanog dijela programa, druženje je nastavljeno u veselom tonu kome su doprinijeli prisutni ali i izložba rukotvorina starijih osoba, koja je uljepšala prostorije Biblioteke.

U nastavku pogledajte i poslušajte djelić atmosfere iz Biblioteke sa obilježavanja 01. oktobra – međunarodnog dana starih. Isječak iz monodrame „Ja iz Linca, mala iz Čelinca“ u izvođenju Svetozara Babića

http://www.youtube.com/watch?v=T0aXH4rbtSk