У четвртак 23.10.2014. у 13 часова у просторијама ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС одржан јесастанак представника Библиотеке са представницима Хелсиншког парламента грађана Бања Лука и глумцима Народног позоришта Републике Српске и Дјечијег позоришта РС. Повод за састанак је иницијатива Хелсиншког парламента грађана Бањалука  о волонтерском читању књига за лица са оштећењем вида.
У Републици Српској  живи око 2000 слијепих и слабовидих лица, а ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовидна лица Републике Српске једина је установа у РС која задовољава културне и едукативне потребе ове групе људи.
За слијепу и слабовиду популацију од огромног је значаја могућност приступа информацијама, што је предуслов за њено потпуно учешће у друштву. Библиотека игра важну улогу у премошћавању овог информационог јаза, првенствено на пољу културе и образовања. Забрињавајућа је чињеница да је особама са потешкоћама у читању доступно само око 5% укупне свјетске литературе.
Из тог разлога Младен Протић и Ана Котур (уредница портала http://ukljuci.in/index.php/bs) испред Хелсиншког парламента грађана покренули су иницијативу волонтирања и читања за особе са оштећењем вида, у нашој установи, којој се одазвао велики број глумаца Народног позоришта РС, Дјечијег позоришта РС и Градског позоришта „Јазавац“ из Бањалуке. Вођени искуством професионалаца и жељом да заједничким снагама обогатимо фонд установе, а самим тим повећамо и могућност уживања у лијепој ријечи свим корисницима Библиотеке, одлучили смо да покажемо јавности да је довољна воља, заједнички циљ и нешто времена да савладамо баријере и скренемо пажњу на потребе особа са оштећењем вида у сфери читања и образовања.
Састанку су се одазвали глумци Народног позоришта Борис Шавија и Жељко Еркић те Драган Бањац из Дјечијег позоришта РС. Осим њих за пројекат су интересовање показали и Горан Јокић, Раденка Шева, Ведрана Мачковић, Душко Мазалица и многи други. Договорена је будућа сарадња, не само читање књига у студију, него и јавно читање драма које се може забиљежити у звучном облику. Предложено је и да се организује посјета слијепих и слабовидих особа Народном позоришту на представу „Четрнаеста“. Рад у студију почео би већ идућег мјесеца након што се направи избор књига које интересују наше кориснике. Борис Шавија већ има искуство читања у студију за слијепа лица, с обзиром на то да је прије неколико година прочитао збирку бањалучког пјесника Слободана Бајића Боце „Лијепо је бити ти“. Током састанка директор Желимир Радиновић упознао је госте са радом и стремљењима Библиотеке, а потом су сви заједно обишли Библиотеку.
Догађај је забиљежила Елта ТВ у емисији „Кафа у 5“