U četvrtak 23.10.2014. u 13 časova u prostorijama JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS održan jesastanak predstavnika Biblioteke sa predstavnicima Helsinškog parlamenta građana Banja Luka i glumcima Narodnog pozorišta Republike Srpske i Dječijeg pozorišta RS. Povod za sastanak je inicijativa Helsinškog parlamenta građana Banjaluka  o volonterskom čitanju knjiga za lica sa oštećenjem vida.
U Republici Srpskoj  živi oko 2000 slijepih i slabovidih lica, a JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovidna lica Republike Srpske jedina je ustanova u RS koja zadovoljava kulturne i edukativne potrebe ove grupe ljudi.
Za slijepu i slabovidu populaciju od ogromnog je značaja mogućnost pristupa informacijama, što je preduslov za njeno potpuno učešće u društvu. Biblioteka igra važnu ulogu u premošćavanju ovog informacionog jaza, prvenstveno na polju kulture i obrazovanja. Zabrinjavajuća je činjenica da je osobama sa poteškoćama u čitanju dostupno samo oko 5% ukupne svjetske literature.
Iz tog razloga Mladen Protić i Ana Kotur (urednica portala http://ukljuci.in/index.php/bs) ispred Helsinškog parlamenta građana pokrenuli su inicijativu volontiranja i čitanja za osobe sa oštećenjem vida, u našoj ustanovi, kojoj se odazvao veliki broj glumaca Narodnog pozorišta RS, Dječijeg pozorišta RS i Gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banjaluke. Vođeni iskustvom profesionalaca i željom da zajedničkim snagama obogatimo fond ustanove, a samim tim povećamo i mogućnost uživanja u lijepoj riječi svim korisnicima Biblioteke, odlučili smo da pokažemo javnosti da je dovoljna volja, zajednički cilj i nešto vremena da savladamo barijere i skrenemo pažnju na potrebe osoba sa oštećenjem vida u sferi čitanja i obrazovanja.
Sastanku su se odazvali glumci Narodnog pozorišta Boris Šavija i Željko Erkić te Dragan Banjac iz Dječijeg pozorišta RS. Osim njih za projekat su interesovanje pokazali i Goran Jokić, Radenka Ševa, Vedrana Mačković, Duško Mazalica i mnogi drugi. Dogovorena je buduća saradnja, ne samo čitanje knjiga u studiju, nego i javno čitanje drama koje se može zabilježiti u zvučnom obliku. Predloženo je i da se organizuje posjeta slijepih i slabovidih osoba Narodnom pozorištu na predstavu „Četrnaesta“. Rad u studiju počeo bi već idućeg mjeseca nakon što se napravi izbor knjiga koje interesuju naše korisnike. Boris Šavija već ima iskustvo čitanja u studiju za slijepa lica, s obzirom na to da je prije nekoliko godina pročitao zbirku banjalučkog pjesnika Slobodana Bajića Boce „Lijepo je biti ti“. Tokom sastanka direktor Želimir Radinović upoznao je goste sa radom i stremljenjima Biblioteke, a potom su svi zajedno obišli Biblioteku.
Događaj je zabilježila Elta TV u emisiji „Kafa u 5“