У периоду 18-23.09.2012. у  спортској дворани „Борик“ одржан је 17. међународни  сајам књиге под мотом „Један дан, једна књига – Читај да би живио“. Организатор сајма био је „Глас Српске“. На сајму је учествовало више од 100 издавача из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Бјелорусије и других земаља из региона.

Сајам књиге је 18.09. у 18 часова отворио својом бесједом истакнути српски књижевник Светислав Басара.
Први пут ове године посјетиоцима  је свој рад представила ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске. Наиме на штанду Министарства просвјете и културе РС, заједно са Народном и универзитетском библиотеком РС, Музејом РС и  Музејом савремене умјетности РС, током свих дана трајања сајма, посјетиоци су могли да се упознају са издањима наше библиотеке, поразговарају са нашим особљем и добију промотивни материјал наше установе. Библиотека је изазвала велико интересовање, нарочито изложене брајеве књиге, прије свега  књига “Година прође, дан никада” Жарка Лаушевића штампана у три брајеве свеске, која је премијерно представљана на овогодишњем сајму. Осим брајевих издања, изложили смо и наша звучна издања на ЦД-у у MP3 формату, затим у увећаном слогу, звучни часопис за културу, умјетност и науку “Хомер”, брошуре и публикације о библиотеци, промотивни материјал у виду афиша и остало. Наш штанд био је изложбеног, не и продајном карактера.

У току сајма штанд библиотеке посјетиле су многобројне званице, између осталих и Ирена Солдат-Вујановић, помоћница министра просвјете и културе РС, која је похвалила рад Специјалне библиотеке и изразила задовољство због нашег присуства на сајму; затим Биљана Билбија, виши стручни сарадник за библиотечку дјелатност, Снежана Ђорђевић, виши стручни сарадник за европске интеграције у култури, наш познати лингвиста Милорад Телебак и многе друге личности из културног и јавног живота Републике Српске, као и мноштво анонимних грађана.

Нарочито одушевљење и интерес показали су најмлађи, ученици основних и средњих школа  којима је углавном ово био и први сусрет са књигама прилагођеним слијепим и слабовидим лицима.
Штанд Министарства просвјете и културе био је посебно прометан и због свакодневног програма у виду округлих столова, промоција, дружења у организацији Народне и универзитетске библиотеке РС. Штандом су продефиловали многобројни писци, професори, новинари, уредници, умјетници, између осталих Веселин Гатало, Боривоје Адашевић, Урош Петровић, Берислав Благојевић, Горан Дакић, Данијел Симић, Лана Басташић, Борјана Мрђа, Тања Ступар-Трифуновић, Миленко Стојичић, Александра Чворовић, Јелена Којовић-Тепић и многи, многи други. Са младим аутором Бериславом Благојевићем, добитником овогодишње Пекићеве стипендије, договорена је сарадња већ за наредни број “Хомера”.

Одазив медија такође је био добар, укључујући и државни телевизију, радио, штампане медије, а телевизија Бел урадила је дужи прилог о библиотеци о којој су говорили в.д. директор др сц. Миломир В. Мартић и тифлограф-графолог Јовица Радановић.
Специјална библиотека изузетно је поносна на своје учешће на овогодишњем сајму књиге и већ почиње да се спрема за предстојећи Београдски сајам  књиге који ће се одржати 21-28.10.2012, а за који вриједно спремамо и нека нова издања.