U periodu 18-23.09.2012. u  sportskoj dvorani „Borik“ održan je 17. međunarodni  sajam knjige pod motom „Jedan dan, jedna knjiga – Čitaj da bi živio“. Organizator sajma bio je „Glas Srpske“. Na sajmu je učestvovalo više od 100 izdavača iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bjelorusije i drugih zemalja iz regiona.

Sajam knjige je 18.09. u 18 časova otvorio svojom besjedom istaknuti srpski književnik Svetislav Basara.
Prvi put ove godine posjetiocima  je svoj rad predstavila JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske. Naime na štandu Ministarstva prosvjete i kulture RS, zajedno sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom RS, Muzejom RS i  Muzejom savremene umjetnosti RS, tokom svih dana trajanja sajma, posjetioci su mogli da se upoznaju sa izdanjima naše biblioteke, porazgovaraju sa našim osobljem i dobiju promotivni materijal naše ustanove. Biblioteka je izazvala veliko interesovanje, naročito izložene brajeve knjige, prije svega  knjiga “Godina prođe, dan nikada” Žarka Lauševića štampana u tri brajeve sveske, koja je premijerno predstavljana na ovogodišnjem sajmu. Osim brajevih izdanja, izložili smo i naša zvučna izdanja na CD-u u MP3 formatu, zatim u uvećanom slogu, zvučni časopis za kulturu, umjetnost i nauku “Homer”, brošure i publikacije o biblioteci, promotivni materijal u vidu afiša i ostalo. Naš štand bio je izložbenog, ne i prodajnom karaktera.

U toku sajma štand biblioteke posjetile su mnogobrojne zvanice, između ostalih i Irena Soldat-Vujanović, pomoćnica ministra prosvjete i kulture RS, koja je pohvalila rad Specijalne biblioteke i izrazila zadovoljstvo zbog našeg prisustva na sajmu; zatim Biljana Bilbija, viši stručni saradnik za bibliotečku djelatnost, Snežana Đorđević, viši stručni saradnik za evropske integracije u kulturi, naš poznati lingvista Milorad Telebak i mnoge druge ličnosti iz kulturnog i javnog života Republike Srpske, kao i mnoštvo anonimnih građana.

Naročito oduševljenje i interes pokazali su najmlađi, učenici osnovnih i srednjih škola  kojima je uglavnom ovo bio i prvi susret sa knjigama prilagođenim slijepim i slabovidim licima.
Štand Ministarstva prosvjete i kulture bio je posebno prometan i zbog svakodnevnog programa u vidu okruglih stolova, promocija, druženja u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke RS. Štandom su prodefilovali mnogobrojni pisci, profesori, novinari, urednici, umjetnici, između ostalih Veselin Gatalo, Borivoje Adašević, Uroš Petrović, Berislav Blagojević, Goran Dakić, Danijel Simić, Lana Bastašić, Borjana Mrđa, Tanja Stupar-Trifunović, Milenko Stojičić, Aleksandra Čvorović, Jelena Kojović-Tepić i mnogi, mnogi drugi. Sa mladim autorom Berislavom Blagojevićem, dobitnikom ovogodišnje Pekićeve stipendije, dogovorena je saradnja već za naredni broj “Homera”.

Odaziv medija takođe je bio dobar, uključujući i državni televiziju, radio, štampane medije, a televizija Bel uradila je duži prilog o biblioteci o kojoj su govorili v.d. direktor dr sc. Milomir V. Martić i tiflograf-grafolog Jovica Radanović.
Specijalna biblioteka izuzetno je ponosna na svoje učešće na ovogodišnjem sajmu knjige i već počinje da se sprema za predstojeći Beogradski sajam  knjige koji će se održati 21-28.10.2012, a za koji vrijedno spremamo i neka nova izdanja.