U cilju podsticanja i afirmacije književnog stvaralaštva slijepih i slabovidih, javna ustanova Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske tradicionalno, svake godine sprovodi književni konkurs.
Tema ovogodišnjeg, 5. po redu konkursa je poznata misao Helen Keler „Sami možemo da uradimo malo, zajedno možemo puno“.
Konkurs je otvoren za sve. Poželjan je veći odziv slijepih i slabovidih lica, ali radove mogu slati i druge osobe iz zemlje i inostranstva koje su u dodiru sa slijepima, bilo direktno ili preko teme koju će obraditi.
Konkurs traje do 31. oktobra ove godine. Objavljivani i nagrađivani radovi, kao i radovi dospjeli po završetku konkursa neće se uzimati u obzir.
Na konkurs se mogu slati originalni radovi iz svih književnih rodova i žanrova.
Radovi se primaju na jezicima iz govornog područja bivše Jugoslavije, štampani na standardnom, Brajevom pismu ili na kompakt disku. Radove slati na adresu: Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS; Frane Supila 31 f, 78 000 Banja Luka ili na i-mejl: homer@bsrs.rs
Konkurs je anoniman. Radovi se dostavljaju pod šifrom. U posebnom kovertu učesnik dostavlja svoju punu adresu i šifru kojom je označen rad.
Radove će ocjeniti stručni žiri i izdvojiti tri najbolja rada. Autorima nagrađenih radova, uz novčanu nagradu, dodjeliće se i diploma.
U slučaju da na konkurs pristigne mali broj književnih radova i da prispjeli radovi po kvalitetu ne zavrijeđuju nagradu, broj nagrada može biti manji.
Rezultati konkursa proglasiće se polovinom decembra 2012. godine, kada će se uručiti nagrade, na svečanosti koju organizuje Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS a nagrađeni radovi biće objavljeni u posebnoj publikaciji u formatima prilagođenim slijepim i slabovidim licima kao i u zvučnom časopisu biblioteke „Homer”.
Za sve dodatne informacije pozovite broj +38751 344-532 ili nam pišite na adresu homer@bsrs.rs