Радња романа „Живот пре човека“ смјештена је у Торонто седамдесетих година прошлог вијека. Кроз кратка поглавља која прате период од три године, догађаје причају три главна лика: Елизабета, њен супруг Нејт и Лашја, која ће касније постати Нејтова љубавница. Ниједан лик није допадљив и Атвудова их намјерно таквим приказује.

Кроз истраживање њихових појединачних прошлости ауторка показује како нас васпитање, поријекло и однос са члановима породице у раном дјетињству у великој мјери одређују и као одрасле особе и утичу на све наше односе са другима. Истовремено, кроз истраживања палеонтолошкиње Лашје и њен и Елизабетин рад у музеју, човјек је представљен и као дио природе, само једно од многих живих бића која су, као и све врсте на планети, изложена милости и немилости мајке природе.

„Живот пре човека“ је поражавајући, узнемирујући портрет друштва које пати али које не може да нађе начин да се повеже и тако ублажи ту патњу. Централна идеја овог поетског и психолошког романа је да данашњи мушкарци и жене живе у ери каква се још није догодила у људској историји, у којој старе форме изумиру како се не би поново појавиле.  Духовито и благо меланхолично, ауторка описује модерну породицу и романтичну љубав, све вријеме нас подсјећајући да јој пријети изумирање.

Маргарет Атвуд је канадска књижевница – романописац, за дјецу и одрасле, пјесникиња, књижевна критичарка, вишеструко награђивана, како у Канади тако и шире.

Звучно издање романа  у трајању од  11 сати и 56 минута прочитала је и тонски обрадила Драгана Божић.