Radnja romana „Život pre čoveka“ smještena je u Toronto sedamdesetih godina prošlog vijeka. Kroz kratka poglavlja koja prate period od tri godine, događaje pričaju tri glavna lika: Elizabeta, njen suprug Nejt i Lašja, koja će kasnije postati Nejtova ljubavnica. Nijedan lik nije dopadljiv i Atvudova ih namjerno takvim prikazuje.

Kroz istraživanje njihovih pojedinačnih prošlosti autorka pokazuje kako nas vaspitanje, porijeklo i odnos sa članovima porodice u ranom djetinjstvu u velikoj mjeri određuju i kao odrasle osobe i utiču na sve naše odnose sa drugima. Istovremeno, kroz istraživanja paleontološkinje Lašje i njen i Elizabetin rad u muzeju, čovjek je predstavljen i kao dio prirode, samo jedno od mnogih živih bića koja su, kao i sve vrste na planeti, izložena milosti i nemilosti majke prirode.

„Život pre čoveka“ je poražavajući, uznemirujući portret društva koje pati ali koje ne može da nađe način da se poveže i tako ublaži tu patnju. Centralna ideja ovog poetskog i psihološkog romana je da današnji muškarci i žene žive u eri kakva se još nije dogodila u ljudskoj istoriji, u kojoj stare forme izumiru kako se ne bi ponovo pojavile.  Duhovito i blago melanholično, autorka opisuje modernu porodicu i romantičnu ljubav, sve vrijeme nas podsjećajući da joj prijeti izumiranje.

Margaret Atvud je kanadska književnica – romanopisac, za djecu i odrasle, pjesnikinja, književna kritičarka, višestruko nagrađivana, kako u Kanadi tako i šire.

Zvučno izdanje romana  u trajanju od  11 sati i 56 minuta pročitala je i tonski obradila Dragana Božić.