Харпер Ли, ауторка култног и награђиваног романа „Убити птицу ругалицу“ из давне 1960, након више од пола вијека објавила је наставак, испоставиће се непосредно прије него што ће нас напустити. У првом роману иза идиличне слике дјетињства на америчком Југу 30-их година прошлог вијека Лијева искрено проговара о неправди и окрутности расне дискриминације. Овај класик америчке књижевности преведен је на педесетак језика и продан широм свијета у више од 30 милиона примјерака, а у разним анкетама проглашен је најбољим и најљепшим америчким романом 20. вијека.
Након објављивања романа „Убити птицу ругалицу“ Харпер Ли се повукла с књижевне сцене, због чега је вијест о изласку њене нове књиге одјекнула у литерарним и читатељским круговима широм свијета. Ријеч је, заправо, о рукопису који је ауторка написала прије романа „Убити птицу ругалицу“, али га никад није објавила.
У њему се јунакиња познате приче, дјевојчица Скаут, појављује у одраслој доби. Истражујући како се ликови романа „Убити птицу ругалицу“ прилагођавају турбулентним промјенама које се догађају током 50-их година 20. вијека, роман „Иди, постави стражара“ баца ново свјетло на догађаје из ауторичиног првог романа. Изводећи поново на позорницу незаборавне ликове из романа “Убити птицу ругалицу”, ово дјело савршено хвата психу једне младе жене и свијета усред болног, мада неопходног израњања из илузија о прошлости, путовања на коме човјеку водич може да буде једино властита савјест.
Звучно издање прочитала је и тонски обрадила  Драгана Божић у тонском студију Специјалне библиотеке. Трајање: 7 сати и 33 минуте.