Harper Li, autorka kultnog i nagrađivanog romana „Ubiti pticu rugalicu“ iz davne 1960, nakon više od pola vijeka objavila je nastavak, ispostaviće se neposredno prije nego što će nas napustiti. U prvom romanu iza idilične slike djetinjstva na američkom Jugu 30-ih godina prošlog vijeka Lijeva iskreno progovara o nepravdi i okrutnosti rasne diskriminacije. Ovaj klasik američke književnosti preveden je na pedesetak jezika i prodan širom svijeta u više od 30 miliona primjeraka, a u raznim anketama proglašen je najboljim i najljepšim američkim romanom 20. vijeka.
Nakon objavljivanja romana „Ubiti pticu rugalicu“ Harper Li se povukla s književne scene, zbog čega je vijest o izlasku njene nove knjige odjeknula u literarnim i čitateljskim krugovima širom svijeta. Riječ je, zapravo, o rukopisu koji je autorka napisala prije romana „Ubiti pticu rugalicu“, ali ga nikad nije objavila.
U njemu se junakinja poznate priče, djevojčica Skaut, pojavljuje u odrasloj dobi. Istražujući kako se likovi romana „Ubiti pticu rugalicu“ prilagođavaju turbulentnim promjenama koje se događaju tokom 50-ih godina 20. vijeka, roman „Idi, postavi stražara“ baca novo svjetlo na događaje iz autoričinog prvog romana. Izvodeći ponovo na pozornicu nezaboravne likove iz romana “Ubiti pticu rugalicu”, ovo djelo savršeno hvata psihu jedne mlade žene i svijeta usred bolnog, mada neophodnog izranjanja iz iluzija o prošlosti, putovanja na kome čovjeku vodič može da bude jedino vlastita savjest.
Zvučno izdanje pročitala je i tonski obradila  Dragana Božić u tonskom studiju Specijalne biblioteke. Trajanje: 7 sati i 33 minute.