Ријеч уредника

Поштовани читаоци,

пред вама се налази прво издање часописа на брајевом писму „Ријечи у прстима” кога објављује ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС. Одлуку о покретању овог часописа донио је менаџмент Библиотеке уважавајући специфичне потребе слијепих лица са жељом да се додатно подстакне кориштење брајевог писма међу корисницима.

Часопис ће се објављивати тромјесечно на око сто страница у тиражу од сто примјерака, а биће културно-научног и информативно-забавног карактера.

Поред повременог обраћања уредника сталне рубрике часописа ће бити:

– Новости из библиотеке

– Култура и умјетност

– Свијет науке

– Хумор и сатира

– Здравље и живот

– Занимљивости

Квалитет часописа ће умногоме зависити и од вас, уважени читаоци, од ваше заинтересованости и креативности. Ваше прилоге, који ће бити у складу са тематиком часописа, са задовољством ћемо објављивати, а све примједбе и сугестије су добро дошле.

Уз овај први број добили сте и анкету на уобичајеној штампи и брајевом писму, те вас молимо да нам на неки за вас прихватљив начин доставите своје одговоре и запажања.

Ово је наш скроман допринос бољем информисању слијепих лица и популаризацији брајевог писма, које не заузима адекватно мјесто и пажњу међу слијепима, као темељ њихове писмености.

Надамо се да ћемо издавањем првог броја побудити ваше интересовање и допринијети заједно афирмацији брајевог писма и његовој широј примјени.

Уредник

Март, 2013.

О садржају 1. броја „Ријечи у прстима“

У првом броју очекује вас информације о новим издањима на брајевом писму, прича о завршеном књижевном конкурсу Библиотеке, као и Онкио Брај конкурсу.  Сазнаћете за коме је припала награда „Меша Селимовић“ и ко је био Краљевић Марко, те кога су вољели Јесењин, Ниче, Рилке и Балзак. Дејвид Бол отрииће вам шта је научио о приступачности интернета глумећи сљепоћу седам дана. Миладин Берић насмијаће вас својим афоризмима. Ово и још многа тога другог у новом часопису, за који се надамо да ће побрати ваше симпатије и да ће бити дуговјечан. Редакција ће се потрудити да испуни указано повјерење.