Riječ urednika

Poštovani čitaoci,

pred vama se nalazi prvo izdanje časopisa na brajevom pismu „Riječi u prstima” koga objavljuje JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS. Odluku o pokretanju ovog časopisa donio je menadžment Biblioteke uvažavajući specifične potrebe slijepih lica sa željom da se dodatno podstakne korištenje brajevog pisma među korisnicima.

Časopis će se objavljivati tromjesečno na oko sto stranica u tiražu od sto primjeraka, a biće kulturno-naučnog i informativno-zabavnog karaktera.

Pored povremenog obraćanja urednika stalne rubrike časopisa će biti:

– Novosti iz biblioteke

– Kultura i umjetnost

– Svijet nauke

– Humor i satira

– Zdravlje i život

– Zanimljivosti

Kvalitet časopisa će umnogome zavisiti i od vas, uvaženi čitaoci, od vaše zainteresovanosti i kreativnosti. Vaše priloge, koji će biti u skladu sa tematikom časopisa, sa zadovoljstvom ćemo objavljivati, a sve primjedbe i sugestije su dobro došle.

Uz ovaj prvi broj dobili ste i anketu na uobičajenoj štampi i brajevom pismu, te vas molimo da nam na neki za vas prihvatljiv način dostavite svoje odgovore i zapažanja.

Ovo je naš skroman doprinos boljem informisanju slijepih lica i popularizaciji brajevog pisma, koje ne zauzima adekvatno mjesto i pažnju među slijepima, kao temelj njihove pismenosti.

Nadamo se da ćemo izdavanjem prvog broja pobuditi vaše interesovanje i doprinijeti zajedno afirmaciji brajevog pisma i njegovoj široj primjeni.

Urednik

Mart, 2013.

O sadržaju 1. broja „Riječi u prstima“

U prvom broju očekuje vas informacije o novim izdanjima na brajevom pismu, priča o završenom književnom konkursu Biblioteke, kao i Onkio Braj konkursu.  Saznaćete za kome je pripala nagrada „Meša Selimović“ i ko je bio Kraljević Marko, te koga su voljeli Jesenjin, Niče, Rilke i Balzak. Dejvid Bol otriiće vam šta je naučio o pristupačnosti interneta glumeći sljepoću sedam dana. Miladin Berić nasmijaće vas svojim aforizmima. Ovo i još mnoga toga drugog u novom časopisu, za koji se nadamo da će pobrati vaše simpatije i da će biti dugovječan. Redakcija će se potruditi da ispuni ukazano povjerenje.