Ove godine navršava se deset godina od Odluke Vlade Republike Srpske kojom je osnovana Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, kao najmlađa institucija republičkog nivoa u oblasti kulture u Republici Srpskoj.

Potrudili smo se  da, u slavljeničkom maniru,  u ovom broju časopisa „Riječi u prstima“ budemo posebni i drugačiji.

S ponosom predstavljamo novu ediciju Specijalne biblioteke pod nazivom „Orgnuti od zaborava“. Edicija će nastojati da afirmiše zaboravljena književna imena i predstavi ih čitaocima u prilagođenim formatima, na brajevom pismu i u zvučnoj tehnici. Prva knjiga objavljena u okviru edicije je zbirka pjesama „Smrt svoju preboleo“ prerano nastradalog banjalučkog pjesnika Riste Kremenovića, koja je i promovisana u našoj ustanovi. Više o tome u članku.

Takođe Biblioteka je po prvi put stala iza standardnog štampanog izdanja jedne knjige. Radi se o zbirci pripovijedaka „Zbilje  i tajanstva“ slijepe književnice Borke Tadić. Urađeno je i zvučno izdanje ove knjige i ona je promovisana širom Republike Srpske.  

Pročitajte o jedinstvenoj specijalizovanoj izložbi za slijepa i slabovida lica pod nazivom „Prostor, oblik, dodir“ koju smo realizovali u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti RS. „Prostor, oblik, dodir“ je prva izložba na našim prostorima u potpunosti prilagođena za slijepa i slabovida lica, a MSURS ju je realizovao uz stručnu pomoć Tiflološkog muzeja iz Zagreba.

Tu je i izvještaj sa održane eksperimentalne predstave Pokretnog alternativnog teatrom omladine Smedereva (PATOS) „Unutrašnja svetla“ u kojoj publika sa povezom preko očiju prati predstavu. Namjera je da publika osjeti kako slijepi ljudi doživljavaju pozorišnu umjetnost, ali i život i svakodnevne situacije.

Pročitajte i obrazloženje žirija koji je odabrao najbolje radove sa 8. književnog konkursa biblioteke, te pobjedničke radove

Izdvajamo i tekst Nila Gejmana o čitanju i bibliotekama, kao i anegdote iz života naših čuvenih pisaca.

Nadamo se da smo i ovim brojem opravdali vaša očekivanja.