Ове године навршава се десет година од Одлуке Владе Републике Српске којом је основана Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске, као најмлађа институција републичког нивоа у области културе у Републици Српској.

Потрудили смо се  да, у слављеничком маниру,  у овом броју часописа „Ријечи у прстима“ будемо посебни и другачији.

С поносом представљамо нову едицију Специјалне библиотеке под називом „Оргнути од заборава“. Едиција ће настојати да афирмише заборављена књижевна имена и представи их читаоцима у прилагођеним форматима, на брајевом писму и у звучној техници. Прва књига објављена у оквиру едиције је збирка пјесама „Смрт своју преболео“ прерано настрадалог бањалучког пјесника Ристе Кременовића, која је и промовисана у нашој установи. Више о томе у чланку.

Такође Библиотека је по први пут стала иза стандардног штампаног издања једне књиге. Ради се о збирци приповиједака „Збиље  и тајанства“ слијепе књижевнице Борке Тадић. Урађено је и звучно издање ове књиге и она је промовисана широм Републике Српске.  

Прочитајте о јединственој специјализованој изложби за слијепа и слабовида лица под називом „Простор, облик, додир“ коју смо реализовали у сарадњи са Музејом савремене умјетности РС. „Простор, облик, додир“ је прва изложба на нашим просторима у потпуности прилагођена за слијепа и слабовида лица, а МСУРС ју је реализовао уз стручну помоћ Тифлолошког музеја из Загреба.

Ту је и извјештај са одржане експерименталне представе Покретног алтернативног театром омладине Смедерева (ПАТОС) „Унутрашња светла“ у којој публика са повезом преко очију прати представу. Намјера је да публика осјети како слијепи људи доживљавају позоришну умјетност, али и живот и свакодневне ситуације.

Прочитајте и образложење жирија који је одабрао најбоље радове са 8. књижевног конкурса библиотеке, те побједничке радове

Издвајамо и текст Нила Гејмана о читању и библиотекама, као и анегдоте из живота наших чувених писаца.

Надамо се да смо и овим бројем оправдали ваша очекивања.