Представници ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске присуствовали су једнодневној Конференцији Савеза глувих и наглувих Републике Српске на тему „Значај доношења Закона о знаковном језику глувих Републике Српске“ која се одржала 20. септембра 2017. у Административном центру Владе Републике Српске.

Конференција која је организована поводом Међународне недјеље глувих лица, окупила је сродне организације из региона (Савез глувих и наглувих Србије, Савез глухих Хрватске и Удружења глухих Кантона Сарајево), али и удружења (установе) које раде са особоaма са инвалидитетом у циљу побољшања квалитета њиховог живота.

Кроз конструктивну дискусију и примјере добре праксе на конференцију су представљена нека од рјешења из сусједних земаља, те је донесен закључак да се овом проблему треба приступити мултисекторски. Предсједница Савеза глувих и наглувих Републике Српске Дубравка Остојић истакла да је потребно да цијело друштво ради на усавршавању и доношењу овог закона, како би се глувим лицима омогућила што већа самосталност .

Савез глувих и наглувих РС ове године обиљежава 25 година рада и постојања на чему су им честитали сви присутни, али и представници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.