Савез слијепих РС је прије два мјесеца аплицирао пројекат „Мрежа АБИКЧ“ код Фондације за социјално укључивање у БиХ. На опште задовољство пројекат је подржан заједно са још 17 других пројеката, а 27 пројеката је одбијено.
Главни партнер Савеза у овом пројекту је Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС која је суфинансијер са 40 % средстава укупног буџета пројекта. Дана 14. јуна у хотелу „Холивуд“ у Сарајеву потписан је уговор са Фондацијом за социјално укључивање у БиХ чиме је отпочела имплементација овог пројекта.
У наредних седам мјесеци менаџмент Савеза слијепих РС ће у сарадњи са седам матичних библиотека имплементирати пројекат. Циљ овог пројекта је да се унаприједи приступ информацијама и комуникацијама слијепим и слабовидим лицима у РС.
Реализацијом пројекта у седам мјеста сједишта матичних библиотека отвориће се аудио брај интернет клуб читаонице које ће бити опремљене рачунарском опремом, брајевом опремом, електронским лупама и рекордер дејзи плејерима, тако да ће корисницима бити на дохват руке нове асистативне информатичке технологије. Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица ће отворити седам истурених одјељења и на тај начин приближити књигу крајњим корисницима у техникама прилагођеним потребама слијепих и слабовидих лица.
Планирано је да 210 корисника прођу процес обуке кроз радионице и буду директни корисници услуга које пружа овај пројекат, а око 2.000 индиректних корисника има прилику да се оспособи и користи услуге читаоница.
ФСУ у БиХ је одмах након потписивања уговора у наредна три дана организовала обуку са менаџментима пројеката у којој су носиоци пројеката упознати са NGO Fin програмом за вођење финансија и са правилником и процедуром јавних набавки. Била је то квалитетна припрема свих организација којима је одобрен пројекат за досљедно поштивање и придржавање потписаног уговора.