Са задовољством вас обавјештавамо да је издавачко одјељење Специјалне библиотеке објавило нову књигу у два формату – звучном и на брајевом писму.

Ријеч је, дакако, о „Одабраним песмама Алексе Шантића“ које су од сада доступне корисницима наше установе – слијепим и слабовидим лицима.

Идеја да се изда ова збирка, настала је на почетку године, када су проглашени побједници 11. литерарног конкурса на тему „Алекса Шантић – пјесник завичаја и пјесник љубави“.

И, заиста Шантић је пјесник и завичаја и љубави, али и много више од тога. Према ријечима проф. др Ранка Поповића, којем се и овим путем захваљујемо на уступљеној рецензији, Шантић (1868 – 1924) је … пјесник посвемашњег Божјег присуства, он и прољетну њиву умије да осјети опјева као храм, јер зна да ни сјетве, ни жетве, ни плода не бива без Оца Небеског. Његов доживљај свијета је литургијски, можда најизразитији у свеукупном модерном српском пјесништву. Једна школска представа о Шантићевој поезији стврдла се и претрајала, нажалост, до данас, и може је разбити само присни лични доживљај сусрета са пјесником без предумишљаја. Да није тако, зар би остало скрајнуто оно најбоље што је он дао. Ноћ никада није у  чезнућу таком/припила се земљи, нити ли је роса/стрепећи на листу тако сјајна била/ (…) Још једанпут видјех замишљена Христа/гдје кроз жито         прође и поглади тио/ руком уздрхтане врхе плода чиста…/ Сјутра свуд је пољем јечам златан био…

Осим професорове рецензије „Шантићево завјештање“ у склопу оба издања ове књиге, може се наћи предговор, те кратка биографија коју је написао Јован Деретић. Све остало су заузеле пјесме, подијељене на осам различитих циклуса, које су именовани по насловима. Први циклус садржи једну пјесму која нас уводи у Шантићев поетски свијет. Ријеч је о „Моји путевима“ након чега слиједе пјесме „Моја отаџбина“, „Моја љубав“, „Хљеб“, „Под једрима“, „Наш стари доме“, „Срце“ и напосљетку  „Последњи лет“.

Аудио књига „Одабране песме Алексе Шантића“ траје 2 сата и 41 минуту. За потребе лица са оштећеним видом пјесме је прочитао писац Горан Дакић, док је за тонску обраду била задужена Јелена Радаковић.

Издање на брајевом писму има 214 страна које је конвертовао и одштампао тифлограф – графолог Јовица Радановић.

Прије него што послушате три Шантићеве пјесме у mp3 формату, ваља напоменути и то, да осим накнадно убачене рецензије и биографије, остатак књиге је рађен по узору на оригинално, штампано издање из 1932. године, објављено у Београду, гдје се као уредник књиге потписао Милан С. Шантић, док је предговор написао Јован Дучић.

Meteor.mp3
Svijetla noc.mp3
Moja noci.mp3