Прва свеобухватна биографија Иве Андрића „У пожару светова” Михаела Мартенса прати животни пут нашег нобеловца и анализира европску историју 20. вијека.

Мартенс детаљно, и на основу темељног познавања Андрићевог дјела, преписке, архивске грађе и коришћене литературе, описује Андрићев живот од рођења у Босни, преко сарајевског атентата и дипломатске службе у европским престоницама и Трећем рајху, па до живота у Београду под окупацијом, када пише дјела која ће му донијети свјетску славу, а приклањање Андрића новој власти послије ослобођења посебно су интригантан дио ове исцрпне и поуздане биографске студије.

Наслов књиге „У пожару светова” парафраза је реченице из Андрићеве приче „Жена на камену” јер, према ријечима аутора, најбоље илуструје Андрићев политички живот: „Сагорети без остатка, изгубити се у општем пожару светова као ватра у ватри”.

Мухарем Баздуљ примјећује да Мартенсова књига о Андрићу на својеврстан начин потврђује тезу да аутори рођени изван југословенског историјског простора, којима српски није матерњи, могу да напишу књиге које нашој култури недостају.

Звучно издање траје 15 сати и 53 минуте, прочитала га је Драгана Божић.

Михаел Мартенс (Хамбург, 1973) њемачки је новинар и писац, дугогодишњи политички дописник листа „Франкфуртер алгемајне цајтунг” и стручњак за балканска питања. Током своје новинарске каријере боравио је у Санкт Петербургу, Атини и Истанбулу, а од 2002. до 2009. у Београду као дописник Франкфуртског дневника. Код нас је 2013. године преведена његова књига „У потрази за јунаком”.